Kaksi yhdysvaltalaissenaattoria ovat lähettäneet Applen toimitusjohtajalle tiukkasävyisen kirjeen, jossa Tim Cookia vaaditaan vastaamaan kymmeneen kysymykseen. Kysymykset koskevat Applen taannoista päätöstä noudattaa ”internetin viholliseksi” nimetyn Kiinan uutta lainsäädäntöä, joka kieltää vpn-palveluiden käytön.

Kirjoitimme aiemmin, että Kiina voi myöntää erillisestä pyynnöstä oikeuden tarjota vpn-palvelua maassa, mutta vain siinä tapauksessa, että palveluntarjoaja sitoutuu estämään pääsyn Kiinan hallituksen määrittelemille verkkosivustoille.

Kiinan hallituksen vpn-kielto osui osaltaan myös Appleen, joka päätyi poistamaan vpn-palveluja tarjoavat sovellukset paikallisesta App Storesta.

Nyt yhdysvaltalaissenaattorit Ted Cruz sekä Patrick Leahy vaativat Applelta vastauksia. Senaattoreiden mukaan Apple saattaa toimillaan mahdollistaa Kiinan hallituksen harjoittaman sensuurin ja perusvapauksien polkemisen, TorrentFreak kirjoittaa.

”Vpn tarjoaa käyttäjille mahdollisuuden päästä käsiksi sensuroimattomaan internetiin Kiinassa ja muissa valtioissa, jotka rajoittavat internetin vapautta. Mikäli nämä raportit [Applen toimista Kiinassa] pitävät paikkansa, olemme huolissamme siitä, että toimillaan Apple saattaa mahdollistaa Kiinan hallituksen toimeenpaneman internetin sensuurin ja valvonnan”, Cruz ja Leahy toteavat.

Kirjeessään senaattorit vaativat myös saada tietää, montako vpn-sovellusta Apple on kaikkiaan päättänyt poistaa ja millaisia sananvapautta edistäviä toimia yhtiö on Kiinassa ajanut. Kiitosta Apple saa kirjeessä teknologian leviämisen edistämisestä.