Applen Apple Pay -mobiilimaksupalvelu on nyt käytettävissä myös Suomessa. Apple Paylla voi maksaa ostoksia kaupoissa sekä verkkokaupoissa ja sovelluksissa. Ainakin toistaiseksi sen käyttö onnistu vain Nordean sekä huoltoasemaketju ST1:n uuden luottokortin avulla. Maksu onnistuu iPhoneilla versiosta 6 alkaen sekä Apple Watch -kelloilla.

Käytännössä Apple Pay on vastaavanlainen lähimaksusovellus kuin esimerkiksi pankkien nykyisin tarjoamat sovellukset kuten OP Pivo, Nordea Pay ja S-Mobiili ja osittain myös DanskeBankin MobilePay.

Apple Paylla voi maksaa ostoksia kaupoissa, joiden maksupääte tukee lähimaksua. Sellainen löytyy nykyisin valtaosasta kaupoista. Maksu tapahtuu viemällä puhelin maksupäätteen viereen ja hyväksymällä maksu.

Toisin kuin lähimaksuun perustuvilla korteilla, lähimaksusovelluksilla voi maksaa myös yli 25 euron hintaisia ostoksia, sillä käyttäjän on kuitattava maksu sormenjäljellä tai pin-koodilla.

Kaupan kassan lisäksi Apple Paylla voi maksaa verkossa, mikäli kauppa tarjoaa sitä maksutavaksi. Se toimii myös monissa mobiilisovelluksissa. Verkossa maksaminen tapahtuu valitsemalla maksutavaksi Apple Pay ja kuittaamalla puhelimeen tuleva ilmoitus sormenjäljellä.

Mobiilisovelluksista Apple Pay -tuki on alussa ainakin Hesburgerilla, Easy Parkilla ja Woltilla.

Teknisesti Apple Pay ei tuo mobiililompakoiden kenttään suurta muutosta. Se on merkittävä kuitenkin siksi, että varsinainen lähimaksu ei ole aiemmin onnistunut lainkaan iPhone-puhelimilla. Pankkien omat sovellukset toimivat vain Android-laitteissa, sillä Apple on rajoittanut nfc-sirun käytön vain itselleen. Yhtiö on kuitenkin todennäköisesti hellittämässä rajoituksia lähitulevaisuudessa, jolloin myös muiden pankkien lähimaksusovellukset toimisivat iPhoneissa.

Danske Bankin Mobile Pay on toiminut Applen laitteissa jo aiemmin, mutta se ei perustu samaan nfc-lähimaksutekniikkaan eikä sen tuki ole yhtä laaja.

Apple Pay siis tuo lähimaksun uuden suuren käyttäjäjoukon saataville. Tällä hetkellä Applen osuus Suomen älypuhelinmarkkinoista on noin 27 prosenttia eli potentiaalisten lähimaksajien määrä kasvaa selvästi.

Lisäksi Apple on ensimmäinen iso ulkomainen toimija, jonka maksupalvelu tulee saataville Suomessa. Teknologiajäteistä myös esimerkiksi Googlella on oma Android Pay -palvelunsa ja Samsungilla taas Samsung Pay. Kumpikaan niistä ei toistaiseksi toimi Suomessa.

Jos haluat ottaa Apple Payn käyttöön, varmista, että iOS-käyttöjärjestelmästä on käytössä viimeisin versio. Nordean tapauksessa Apple Pay on otettava käyttöön asentamalla ensin Nordea Pay -sovellus. ST1:n kortin voi lisätä Apple Payhin ST1 Way -sovelluksen kautta.

Lähde: Tivi