CNBC kertoo, että Apple on julkaissut uuden työkalun, joka kertoo selkeästi miten ihmiset liikkuvat niin jalkaisin, autolla kuin julkisillakin liikennevälineillä.

Dataa voi katsoa paitsi työkalun omalla sivulla, myös ladata datapaketit csv-muodossa omalle koneelleen tarkempaa tarkastelua varten.

The Vergen mukaan palvelu toimii 63 maassa ja maantieteellisessä alueessa, mukaan lukien Suomessa.

Yksityisyydestään ei kannata kuitenkaan kantaa huolta. Vaikka data kerätäänkin Apple Maps -sovelluksen avulla ja annetaan kaikkien käyttöön, se anonymisoidaan huolella. Data ei ole esimerkiksi sidottu käyttäjien Apple ID -tunnuksiin, joten siitä ei voi tunnistaa yksittäisiä henkilöitä, eikä käyttäjien sijaintihistoriaa tallenneta.

Työkalun tarkoitus on antaa asiasta kiinnostuneille, etenkin koronaviruksen kanssa painiville hallituksille sekä terveydenhuollon ammattilaisille parempi käsitys siitä, kuinka hyvin ihmiset noudattavat sosiaalisen etäännyttämisen ohjeistuksia.

Suomen ja Helsingin datasetit löytyvät alta.

Dataa Suomesta. Applen Mobility Trends Reports -työkalun keräämä data kertoo miten hyvin suomalaiset noudattavat ohjetta vähentää ulkona liikkumista koronakriisin aikana.

Dataa Helsingistä. Applen Mobility Trends Reports -työkalun keräämä data kertoo miten hyvin helsinkiläiset noudattavat ohjetta vähentää ulkona liikkumista koronakriisin aikana.