Yksi kenties eniten pahaa verta aiheuttaneista Applen tempauksista liittyi laitteiden tarkoitukselliseen huonontamiseen. Yhtiö jäi vuonna 2017 kiinni siitä, että vanhempia iPhoneja ryhdyttiin tarkoituksellisesti hidastamaan – eikä tästä vaivauduttu asiakkaita informoimaan.

Ensimmäiseksi monelle tuli mieleen, että kyse on Applen myynninedistämisstrategiasta: kun vanhan iPhonen käyttö alkaa tuntua tahmealta, matka saattaa helposti viedä kauppaan uudempaa mallia ostamaan.

Apple myönsi hidastamisen, mutta vakuutti tarkoituksen olleen mitä parhaimman. Sen mukaan ikääntyessään heikentyneet akut eivät välttämättä kestä ongelmitta piikkejä, jolloin joku prosessi vaatii poikkeuksellisen paljon virtaa. Tämä taas saattaa johtaa puhelimen vaurioitumiseen.

Niinpä yhtiö pani jakoon ohjelmistopäivityksen, jolla leikattiin tarkoituksella iPhone 6-, iPhone 6s- ja iPhone SE -mallien suorituskykyä.

Temppu on nyt saanut seurauksensa Ranskassa, BBC kirjoittaa. Sikäläinen kuluttajaviranomainen on langettanut Applen maksettavaksi 25 miljoonan euron sakot. Perusteena on se, että iPhonen omistajia ei varoitettu siitä, että iOS-käyttöjärjestelmäpäivitysten asentaminen hidastaa puhelinta. Kyseiset päivitykset olivat iOS 10.2.1 ja 11.2

Lisäksi Apple joutuu pitämään ranskalaisella verkkosivullaan ilmoitusta rangaistuksesta näkyvillä kuukauden ajan.

Onko iPhonejen hidastamisesta nyt sitten luovuttu? Eipä ole. Yhä edelleen useat iPhone-mallit alkavat hidastua, kun niiden akku alkaa rapistua. Nyt asiasta kuitenkin tiedotetaan käyttäjille.

BBC:n mukaan hidastumista saatetaan kokea seuraavien laitteiden kanssa:

  • iPhone 6, 6 Plus, 6S, 6S Plus
  • iPhone SE
  • iPhone 7 ja 7 Plus
  • iPhone 8 ja 8 Plus, joissa on iOS 12.1 tai uudempi käyttöjärjestelmä
  • iPhone X, jossa on iOS 12.1 tai uudempi käyttöjärjestelmä
  • iPhone XS, XS Max ja XR, joissa on iOS 12.1 tai uudempi käyttöjärjestelmä