Apple on pyytänyt käyttäjiltään virallisesti anteeksi vanhempien iPhone-mallien hidastamista akun ikääntyessä.

”Me tiedämme, että olemme tuottaneet osalle teistä pettymyksen. Pyydämme anteeksi”, Applen asiakkailleen osoittamassa kirjeessä sanotaan.

Anteeksipyynnöstä huolimatta kirjeessä painotetaan, että yhtiön tarkoituksena ei ole ikinä ollut lyhentää vanhempien puhelinten käyttöikää uusien puhelinten myymiseksi.

”Tavoitteemme on aina ollut tehdä tuotteita, joita käyttäjämme rakastavat ja osa sitä on tehdä iPhoneista mahdollisimman pitkäkestoisia.”

Kirjeessä selitetään syitä siihen, miksi Apple päätyi laskemaan puhelinten järjestelmäpiirin suorituskykyä akun kulumisen myötä. Kuten yhtiö jo aiemmin on kertonut, vanhojen akkujen kyky tarjota järjestelmäpiirille riittävästi tehoa kulutuspiikeissä heikkenee. Sama ongelma vaivaa myös kylmiä akkuja. Jos järjestelmäpiiri ei saa riittävästi virtaa, laite sammuu. Siksi kulutuspiikkejä on pyritty tasaamaan ohjelmallisesti niissä laitteissa, joissa akun kunnon on havaittu heikentyneen.

Hidastusominaisuus oli osa iOS 10.2.1 -päivitystä, joka tasasi kulutuspiikkejä suorituskykyä laskemalla iPhone 6-, 6 Plus-, 6s-, 6s Plus- ja iPhone SE-malleissa. Sittemmin ominaisuus on tuotu myös iPhone 7- ja 7 Plus-malleihin.

The Verge huomioi, että kirjeessä Apple kutsuu akkuja kulutustavaraksi (consumables). Se on merkittävä muutos yhtiön asenteessa, sillä vielä muutama vuosi takaperin Applen virallisen kannan mukaan useimpien iPhone-käyttäjien ei ikinä tarvitsisi vaihtaa puhelimensa akkua.

Uusi ajattelu ilmenee myös siinä, että yhtiö hyvittelee pettyneitä asiakkaitaan laskemalla jo takuun piiristä poistuneiden iPhonejen akkuvaihdon hintaa 50 dollarilla. Vaihtotarjous koskee iPhoneja 6-mallista eteenpäin ja se on maailmanlaajuinen. Tarjous astuu voimaan tammikuussa ja kestää aina joulukuuhun 2018 saakka. Tarkemmat tiedot vaihtotarjouksesta julkistetaan myöhemmin.

Lähde: Tivi