Engadget kertoo, että 1. huhtikuuta alkaen tarjotaan Venäjällä iPhonen käyttäjille heti kättelyssä mahdollisuus olla kunnon kansalainen. Käynnistyessään iPhone näyttää ruudun, josta voi suoraan asentaa Venäjän hallituksen virallisesti hyväksymiä sovelluksia.

Apple ei tee tätä rahan vuoksi, vaan koska sen on pakko.

Kuten The Verge muistaa, vuonna 2019 hyväksyttiin Venäjällä laki, joka velvoittaa teknologiavalmistajia esiasentamaan tiettyjä sovelluksia kaikkiin myyntiin saapuviin älypuhelimiin, tabletteihin, läppäreihin, pöytätietokoneisiin ja älytelevisioihin.

Lain oli tarkoitus astua voimaan viime heinäkuussa, mutta sen käyttöönottoa lykättiin huhtikuuhun 2021.

Toistaiseksi ei ole tarkasti tiedossa mitä nämä sovellukset mahtavat olla, mutta Vedomostin mukaan mukana on valtion palveluita tarjoava sovellus, sekä venäläisten suuryhtiöiden kuten Yandexin, Mail.run sekä Kasperskyn sovellukset. RFE tietää, että joukossa on myös somepalvelut VKontakte ja Odnoklassniki sekä maksupalvelu MIR.

Hyvänä uutisena iPhonen käyttäjille pidettäköön, että tarjottuja sovelluksia ei ole pakko asentaa. Apple on saanut junailtua asiat niin, että hallituksen hyväksymiä sovelluksia vain tyrkytetään, eikä esiasenneta.

Toisin on Android-laitteiden kanssa. Niiden käyttäjiltä ei kysytä.