Apple julkisti tiistai-iltana uusia tuotteita. Yhtiön edullisin iPad-malli sai päivityksen, ja tiedotteessaan Apple tekee mielenkiintoisen vertauksen pc-tietokoneisiin.

Uudessa iPadissa käytetään Applen kehittämää A10 Fusion -järjestelmäpiiriä, joka on alunperin esitelty iPhone 7 -puhelimien yhteydessä vuonna 2016. ”Tehokkaan A10 Fusion -piirin avulla seitsemännen sukupolven iPad on jopa kaksi kertaa tehokkaampi kuin myydyin Windowsilla toimiva pc-tietokone”, tiedotteessa kerrotaan.

Tiedotteen lopussa mainitaan pikkupräntillä, että vertailukohtana on tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla Yhdysvalloissa eniten myyty Windows-kannettava. Tarkkaa mallia Apple ei paljasta.

Onko tässä vertauksessa mitään järkeä? Ei. Pc-tietokoneita ovat niin Windows-läppäri, -pöytäkoneet, -ultrabookit ja niin edelleen. Windows-koneiden hinnat myös vaihtelevat parista sadasta eurosta tuhansiin euroihin.

PCWorld kysyi Applelta, mihin tietokoneeseen uutta iPadia verrataan. Vastausta julkaisu ei ole saanut. Vaikka tarkkaa mallia ei tiedetä, PCWorld kertoo, että Amazonin myydyin läppäri on Acer Aspire 5 Slim, joka voi olla melko lähellä Applen vertailukohtaa.

Aspire 5 Slimissä on kaksiytiminen AMD Ryzen 3 3200U -suoritin, Vega 3 -näytönohjain, neljä gigatavua ram-muistia ja 128 gigatavua ssd-tallennustilaa. Full hd -näytöllä varustetun laitteen hinta on 310 dollaria – eli vähemmän kuin iPadilla. Lisäksi läppärissä on fyysinen näppäimistö, jonka iPadin kylkeen saa maksamalla.

Apple varmasti ajaa iPadejaan tietokoneiden korvaajiksi monilla eri tahoilla, mutta tällainen vertailu on vain tyhmää – etenkin, kun tarkkaa vertailukohtaa ei paljasteta.