Apple Insider kertoo, että Apple on haastettu oikeuteen koronaviruksen leviämisen seurantaan tarkoitetun sovelluksen hylkäämisestä. Syytteen mukaan Apple hylkäsi Coronavirus Reporter -sovelluksen vain, jotta yhtiö saisi pidettyä itsellään monopoliaseman koronavirussovellusten kohdalla.

Haasteessa kerrotaan, että Coronavirus Reporter on terveydenhuoltoalan ja it-alan eksperttien kehittämä sovellus, jonka oli tarkoitus kerätä kriittistä biostatistiikkaa ja epidemiaan liittyvää dataa reaaliajassa.

Sovellus saatiin valmiiksi 3. maaliskuuta 2020, mutta Apple ei päästänyt sitä sovelluskauppaansa. AI:n mukaan noihin aikoihin Apple kielsi kaupastaan kaikki sellaiset koronavirukseen liittyvät sovellukset, jotka eivät olleet saaneet terveydenhuoltoalan, hallitusten tai muiden relevanttien instituutioiden virallista hyväksyntää.

Coronavirus Reporterin kehittäjät valittivat päätöksestä, mutta 20 päivän harkinta-ajan jälkeen Apple hylkäsi sovelluksen uudelleen. Syyksi Apple sanoi, että sovelluksen takana ei seissyt tunnettua terveydenhuoltoalan yhtiötä, eikä luotettava taho voisi arvioida sovelluksen käyttäjiltä keräämän datan tarkkuutta.

Haasteen mukaan Apple kuitenkin hyväksyi vastaavan sovelluksen kauppaansa noin kuukautta myöhemmin.

Coronavirus Reporterin kehittäjät syyttävät Applea sovelluksen hylkäämisestä väärin perustein. Heidän mukaansa Apple vain halusi pitää kiinni seurantasovellusten monopolistaan. Syyte sanoo myös, että omavaltaisesti päättämällä mitä sovelluksia julkaistaan tai ei julkaista Apple kykenee heikentämään kilpailua merkittävästi.

Syyte vaatii Applelta vähintään 75 000 dollarin korvauksia sekä ennen kaikkea pysyvää rajoitusta Applen kyvylle hylätä järkeviä sovelluksia.