Amerikkalainen demokraattisenaattori ja presidenttiehdokkaaksi pyrkivä Elizabeth Warren ei ole tyytyväinen Applen App Storeen.

Warren jakoi New York Timesin App Storea koskevan artikkelin ja kommentoi sitä.

”Applen App Store on sovelluskehittäjien yksi dominoivimmista alustoista, ja Applella on liikaa valtaa, jolla se voi tukahduttaa kilpailua ja nostaa omia tuotteitaan esille. Se ei ole oikein, ja sen takia minulla on suunnitelmana [pilkkoa isot teknologiayhtiöt]”, Warren twiittasi.

Tviitissään hän käyttää aihetunnistetta #BreakUpBigTech. Warren on aiemminkin puhunut teknojättien pilkkomisesta muun muassa omassa blogissaan.

Suunnitelmana on vähentää jättien poliittista ja kilpailua rajoittavaa valtaa. Niiden tuotteille on suuria suunnitelmia: muun muassa Facebookista on aiemminkin puhuttu ”alustahyödykkeenä” jota pitäisi säädellä rankasti.

Warren viittaa pilkkomisesityksessään myöw Yhdysvalloissa tehtyihin aiempiin historiallisiin pilkkomisiin: muun muassa nykyisin nimellä AT&T tunnettu teleyhtiö joutui luopumaan 1980-luvun alussa paikallispuhelinliiketoiminnasta monopolisyytösten seurauksena.

New York Timesin artikkelissa kerrotaan, että App Storessa myynti oli viime vuonna yli 50 miljardia dollaria. Lehden analyysin mukaan Applen omat sovellukset ovat monesti hakutuloksien kärjessä. Tästä Applelle on valitettu jo pitkään ja yhtiö on luvannut tekevänsä muutoksia.

NYT mainitsee, että vuonna 2013 hakusanalla ”music” ensimmäinen hakutulos oli Spotify – suosittu musiikin suoratoistopalvelu. Joulukuussa 2018 tilanne on toinen. Samalla hakusanalla kärkeen nousee Apple Music ja Spotify on vasta listan 23. Sijat 1-8 vievät Applen omat palvelut – kaikki eivät edes liity musiikkiin. Tämän vuoden huhtikuussa Spotify nousi listan neljänneksi, mutta Applen palvelut ovat kärkikaksikko.

Warren on aiemminkin valittanut App Storesta, muistuttaa Cult of Mac. Vuonna 2016 hän totesi, että Apple vääristää kilpailua. Apple aikoo muuttaa App Storen algoritmeja siten, että sen omat sovellukset eivät pomppaa joukolla hakutulosten kärkeen. Saa nähdä, mikä tilanne on muutaman kuukauden päästä.

Lähde: Tivi