Gerard Williams III jätti työnsä Applella viime vuoden maaliskuussa ja perusti oman siruyhtiön. Mies ei ollut Applella mikään tusinainsinööri vaan johti A-sarjan järjestelmäpiirien kehitystyötä vuosien ajan. Ensimmäinen hänen johdollaan käyttöön otettu piiri oli vuonna 2013 julkaistussa iPhone 5s -puhelimessa ollut A7-malli. Vielä nykyisissä iPad Pro -tableteissa käytettävä A12X-piiri on kehitetty Williamsin johdolla.

Jo tärkeän miehen menettäminen on varmasti ollut Applelle ikävä asia, mutta asiat ovat kehittyneet yhä pahempaan suuntaan. Nyt osapuolet ovat nimittäin selvittämässä välejään oikeudessa, 9to5mac kirjoittaa.

Apple katsoo, että Williams on väärin hyödyntänyt sen teknologiaa oman yhtiönsä sirusuunnittelussa. Apple väittää, että insinöörin taka-ajatuksena olisi ollut pakottaa se ostamaan uusi firma.

Williams puolestaan syyttää entistä työnantajaansa tekstiviestien luvattomasta tutkimisesta ja yrittää estää niistä saatujen tietojen käyttämistä todisteina oikeudenkäynnissä. Hän myös esittää, että työsopimuksessa ollut kilpailukieltopykälä olisi Kalifornian lakien vastainen.

Oikeudenkäynti on vasta lähtökuopissaan, mutta tuomari on alustavasti käynyt läpi osapuolten näkökantoja. Tuomarin mielestä kilpailukielto ei ole laiton, ei myöskään tekstiviestien tutkiminen, koska ne oli lähetetty Williamsin työpuhelimesta.

Myöskään Apple ei ole saamassa tahtoaan läpi sellaisenaan. Se olisi vaatinut Williamsilta vahingonkorvausten lisäksi rangaistukseksi katsottavaa rahallista hyvitystä. Tällaisella haluttiin antaa varoitus muille työntekijöille siitä, että Williamsin temppua ei kannata toistaa. Tähän tuomari suhtautuu nihkeästi todeten, että Applen pitäisi kyetä osoittamaan Williamsin toimineen vahingoittamistarkoituksessa.

Tuomarin valmisteluistunnossa esittämä kanta ei ratkaise asiaa vielä puoleen eikä toiseen. Osapuolet voivat vielä kokeilla onneaan ja yrittää ottaa samat asiat esiin varsinaisessa oikeudenkäynnissä.