Heti julkaisun yhteydessä 2016 hankitut kuulokkeet alkavat valitettavasti olla tiensä päässä. Lukuisat eri bloggaajat ja journalistit ovat huomanneet esimerkiksi kuulokkeidensa akun lopahtavan hetkessä, kertoo The Atlantic. Esimerkiksi Apple Insider kokeili vuonna 2016 hankittuja kuulokkeita, ja totesi niiden akun kestävän enää 2 tuntia ja 16 minuuttia. Zac Hall, joka kirjoittaa 9to5mac-sivustolle puolestaan kertoo kuulokkeiden varoittavan jatkuvasti akun loppumisesta. Eräs käyttäjä raportoi akkukeston pudonneen viidestä tunnista vain 30 minuuttiin.

Ongelma johtuu kuulokkeissa ja monissa muissa kuluttajalaitteissa käytetystä litiumioniakusta. Paitsi että akkujen kesto heikkenee vähitellen ajan myötä, ne voivat myös vahingoituttuaan räjähtää tai syttyä tuleen. Sen vuoksi laitevalmistajat suhtautuvat karsaasti mahdollisuuteen päästää käyttäjät näpelöimään tai vaihtamaan laitteiden akkuja omin käsin.

Lopputuloksena kaatopaikat täyttyvät sinänsä toimivista laitteista, joiden akku on muuttunut käyttökelvottomaksi. Tämä näkyy jo tilastoissakin. Saksassa tutkittiin kuinka monet uusista kuluttajaelektroniikkalaitteista ostettiin korvaamaan käyttökelvottomaksi muuttunutta vanhaa laitetta. Vuosien 2004 ja 2012 välillä luku kasvoi 3,5 prosentista 8,3 prosenttiin.

Kyle Wiens, joka pyörittää suosittua iFixIt-sivustoa taistelee sen puolesta, että laitevalmistajien pitäisi mahdollistaa helppo akkujen vaihtaminen. Mullistavan akkutekniikan löytyessä voisi siten olla mahdollista vaihtaa laitteeseen alkuperäistä paremmin toimiva akku. Tosin todellisia akkumullistuksia saadaan vielä odottaa, joidenkin ennusteiden mukaan olemme jumissa litiumionitekniikan kanssa vielä 10 vuoden ajan.

Applen kuulokkeisiin voi periaatteessa vaihtaa akun itse, mutta yhteenliimatun kotelon vuoksi se vaatii melkoista – ja mahdollisesti akun vikaantumiseen ja räjähtämiseen johtavaa – säätöä. Samsungin vastaavat langattomat kuulokkeet puolestaan aukeavat suhteellisen helposti ja mahdollistavat siten akun vaihtamisen.