Apple putosi muodikkaiksi tulleiden älykaiuttimien kisasta heti alkuunsa, koska hinnoitteli itsensä aivan pihalle. Amazon ja Google puhdistivat pöydän edullisimmilla laitteillaan. Nyt on uuden yrityksen aika.

Tänä syksynä Apple esitteli HomePod mini -älykaiuttimen, jonka ei pitäisi hinnalla mahdollisia ostajia käpälämäkeen ajaa. Yhdysvalloissa ohjehinta on 99 dollaria, joten eurohinta huitelee jossakin satasen tuntumassa, kunhan minikaiutin tännekin myyntiin ennättää.

Minkälainen uutuus sitten on? Yksi kaiuttimen käsiinsä jo saaneista päätti ottaa asiasta selvää pintaa syvemmältä. Nimimerkkiä ouimetnick käyttävä pellepeloton purki HomePodinsa alkutekijöihinsä ja esittelee löytöjään Macrumorsin keskusteluosiossa kuvien kera.

Valitettavaa on, että laitteesta ei näytä purkamisen jälkeen enää saavan ehjää. Jo purkaminenkin oli työlästä – ainakin jos pyrkii olemaan rikkomatta mitään. Käytössä pitää olla pari erikokoista torx-ruuvimeisseliä. Apple ei ole kuitenkaan halunnut jättää mitään sattuman varaan, vaan on lisäksi käyttänyt liimaa.

Usb-virtajohtoa ei kannata yrittää kiskoa, se ei ole irtomallia vaan jostakin syystä kiinteästi kaiuttimessa. Onpa silläkin kai muutama sentti säästetty, kun on voitu jättää pois pari liitintä. Kaiuttimen ostajaa säästäminen voi harmittaa siinä vaiheessa, jos johto tulee tiensä päähän, mutta kaiutin toimisi muuten. Johdon toisessa päässä on kuitenkin tavallinen usb-c -liitin ja mukana tulee virtalähde. Tavallisessa HomePodissa virtajohto on irrallinen.

Kaikki HomePod minin tekniikka on yhdellä piirilevyllä, joten laitteen korjaamisesta on vikatilanteessa turha haaveilla – jos ylipäänsä pääsisi purkutoimissaan riittävän pitkälle tekemättä enempää tuhoa.

Äänentoiston juhlaa HomePod minin kanssa ei kannata suunnitella viettävänsä. Kahden kaiutinelementin seurana on pikkuinen woofer-elemetti, mutta ei ylä-äänten toistoon räätälöityjä tweeter-elementtejä.