Applen Lisa-tietokoneen käyttämän Lisa OS:n lähdekoodi julkaistaan Computer History Museumin toimesta vuonna 2018. Lähdekoodi tulee kenen tahansa ladattavaksi, minkä lisäksi kuka tahansa voi tehdä ohjelmakoodiin muutoksia.

Applen Lisa oli ensimmäisiä kaupallisia tietokoneita, joista löytyi graafinen käyttöympäristö, Fossbytes kirjoittaa. Tämä tapahtui yli kolmekymmentä vuotta sitten.

Applen kannalta Lisa oli totaalinen floppi. Laitteita myytiin vain 10 000 kappaletta. Lisan kehitystyö oli kuitenkin niellyt jopa 150 miljoonaa dollaria. Lisa-nimitys tulee sanoista Local Integrated System Architecture.

Lisa-tietokone maksoi vuonna 1983 10 000 dollaria. Jos mukaan luetaan inflaatio, kertyisi laitteelle nykyään hintaa noin 24 000 dollaria, Fossbytes laskee. Kalliin hankintahinnan kääntöpuolena oli kuitenkin se, että laitejätti IBM myi jo tuolloin paljon halvempia tietokoneita.

Vuonna 1984 Apple julkaisi Lisa 2:n, joka maksoi puolet vähemmän kuin edeltäjänsä. Myös kakkosversio floppasi, ja jäljelle jääneet 2700 Lisa 2 -tietokonetta päätettiin haudata kaatopaikalle Utahiin.

Tietokoneen sisältä löytynyt Lisa OS toimitettiin lerpuilla. Kyseessä oli varsin kehittynyt, kiintolevylle asennettava käyttöjärjestelmä, jonka ominaisuuksiin kuului muun muassa suojattu keskusmuisti.

Lisa OS johti myös oikeustaisteluun Applen ja Microsoftin välillä. Applen mukaan Microsoft oli varastanut Lisa OS:n teknologian ja käyttänyt sitä hyväkseen ensimmäistä Windowsia kehittäessään. Microsoftin toinen perustajajäsen Bill Gates vastasi Applen syytöksiin viittaamalla ”rikkaaseen naapuriin, joka tunnettiin nimellä Xerox”. Xeroxia pidetään graafisten käyttöliittymien isänä.