Apple on ollut jo pitkään myrskyn silmässä, kun vanhempien iPhone-puhelinten käyttäjät alkoivat huomata laitteidensa hidastuneen uusien päivitysten myötä. Nyt Arizona on johtamassa osavaltioiden yhteistä tutkimusta siitä, oliko Applen päätös hidastaa vanhoja puhelimia lain vastainen, uutisoi Reuters.

Reutersin näkemien asiakirjojen mukaan tutkimus on ollut käynnissä ainakin vuodesta 2018 asti. Sen merkeissä Applelta on pyydetty dataa koskien puhelinten yllättäviä sammumisia sekä tietoja siitä, onko puhelinten tehoa kuristettu tai onko laitteiden virransääntelyyn puututtu.

Lisäksi Texasissa vuotanut dokumentti paljastaa, että osavaltion oikeusministeri on mukana tutkimuksessa. Nimettömien lähteiden mukaan eri osavaltiot ovat lyöttäytymässä tutkimuksessa yhteen – oikeusministerien puoluekannasta riippumatta.

Keskustelu vanhojen iPhone-puhelinten tarkoituksellisesta hidastamisesta käynnistyi jo vuonna 2017. Apple on itse selittänyt prosessorien hidastamista sillä, että yhtiö pyrkii tasoittamaan vanhojen laitteiden virrankulutusta. Yllättävät kulutuspiikit voisivat yhtiön mukaan johtaa laitteen sammahtamiseen.

Aikaisemmin Apple määrättiin maksamaan 500 miljoonaa dollaria kuluttajille, joiden puhelimet olivat joutuneet ”kuristamisen” kohteeksi.