Applen suojaukset ja viranomaisten tarpeet ovat taas kerran olleet törmäyskurssilla, kun on kiistelty murhaajan puhelinten avaamisesta tutkittavaksi. Keskiviikkona kirjoitimme, että Apple on jonkinlaisena myönnytyksenä hylännyt suunnitelmat iPhonen varmuuskopioiden salaamisesta iCloud-pilvipalvelussaan.

Turvallisena pidetyn Telegram-pikaviestimen luoja Pavel Durov lyö Applea tämän vuoksi säälittä: ”Nyt iCloud on virallisesti valvontatyökalu.”

Cointelegraphin mukaan hän ottaa esiin myös WhatsAppin, jota moni pitää varsin turvallisena, koska se salaa viestiliikenteensä. Durov kuitenkin huomauttaa, että jos iPhone-käyttäjä varmistaa viestit iCloudiin, Applen takinkääntö avaa nekin tutkittaviksi.

Durovin Telegram on sitkeästi pitänyt kiinni siitä, että käyttäjien viestit ovat salattuja eikä viranomaisilla ole asiaa niitä urkkimaan. Tästä syystä etenkin Venäjä on yrittänyt voimakkaasti painostaa Telegramia ja estää kansalaisia käyttämästä sitä. Ainakin Iran on myös yrittänyt kiskoa Telegram-piikkiä lihastaan.