Sunnuntaina 9. tammikuuta tuli kuluneeksi 15 vuotta siitä, kun Steve Jobs esitteli alkuperäisen iPhonen. Laite saavutti ristiriitaisen vastaanoton ja esimerkiksi Microsoftin tuolloinen johtaja Steve Ballmer arveli, että Applen puhelin jäisi marginaalituotteeksi.

Ballmer ja moni muu epäilijä oli kuitenkin väärässä, sillä ennennäkemättömän sulavaa käytettävyyttä tarjonnut iPhone määritteli älypuhelinmarkkinat nopeasti uusiksi ja kasvoi valtavaksi menestykseksi Applelle.

Kun Jobs esitteli alkuperäisen mallin, hän kuvaili sen olevan kosketuksella ohjattava laajakuva-iPod, käänteentekevä matkapuhelin sekä mullistava internetkommunikaatiolaite, kaikki yhdessä laitteessa. Pienellä tallennustilalla varustettu, kallis laite ei ollut teknisesti erityisen edistyksellinen, mutta se herätti huomiota.

Toisen sukupolven iPhone kantoi nimeä iPhone 3G ja, nimensä mukaisesti, toi mukanaan 3g-yhteyden ja nopean mobiilidatan. Lisäksi uusi malli toi tullessaan gps-paikannuksen, sovelluskaupan ja push-ilmoitukset.

El Tiempo

Vuonna 2009 tulivat iPhone 3GS:ssä ensimmäiset puheohjaustoiminnot, enemmän tehoa, vähintään 16 gigatavua tallennustilaa sekä erityisen hyvin toimiva kamera.

Vuonna 2010 nähtiin täysin uusiksi muotoiltu, kulmikas iPhone 4, jonka uusiin ominaisuuksiin lukeutuivat etukamera sekä Retina-näyttö, joka tuolloin oli poikkeuksellisen tarkka älypuhelimen näytöksi.

Uusi muotoilu kuitenkin aiheutti ongelmia. Laitetta reunustava metallikehys toimi myös antennina, ja puhelimen pitäminen kädessä tietyllä tavalla pudotti kuuluvuutta merkittävästi. Aiheesta syntyi lukemattomia vitsejä ja meemejä, kun Jobsin mukaan ihmiset pitelivät puhelinta väärin. Apple tarjosi hyvitystä suojakuorien muodossa, sillä muovikuoret vähensivät antennimurheita.

Qi Heng

Vuotta myöhemmin iPhone 4S:ssä ulkoasu oli sama, mutta antenniratkaisua muutettu. Aiempien ääniohjaustoimintojen tilalle tuli edistyksellinen ääniapuri Siri. Lisäksi nähtiin iMessage-viestit sekä iCloud-pilvipalvelu. Vain päivää iPhone 4S:n esittelyn jälkeen Steve Jobs menehtyi syövän komplikaatioihin.

2012 nähtiin jälleen täysin uusittu, ohuempi ja pidempi iPhone 5, joka muutti näytön kuvasuhteen, kun näyttö kasvoi 3,5-tuumaisesta 4-tuumaiseksi. Samalla vanha 30-nastainen data- ja latausliitäntä vaihtui siroon Lightning-liitäntään ja mobiilidataa pääsi ensimmäistä kertaa liikuttamaan 4g lte -verkossa.

Vuonna 2013 nähtiin tehokkaampi iPhone 5s, joka toi tullessaan kotinäppäimeen sijoitetun sormenjälkitunnistimen sekä muun muassa hidastusvideot. Samalla numeron perässä ollut s-kirjain muuttui pieneksi. 5s:n rinnalla nähtiin edullisempi iPhone 5c, joka oli iPhone 5:n pohjalta tehty muovikuorinen malli.

KAY NIETFELD

Sitten vuonna 2014 otettiin jälleen isompi ulkoinen uudistus, kun pyöreälinjaiset iPhone 6 ja 6 Plus esiteltiin. Näin iPhonea oli saatavilla sekä 4,7- että 5,5-tuumaisilla näytöillä. Isompia laitteita vaivasi rungon heikkous. Varsinkin isompi Plus-malli saattoi taipua turhan herkästi.

Samana vuonna puhelimiin tuli myös nfc-piiri ja kyseistä piiriä hyödyntävä Apple Pay -maksujärjestelmä esiteltiin.

Vuonna 2015 esiteltiin iPhone 6s ja 6s Plus, jotka muistuttivat ulkoisesti edeltäjiään, mutta rungot oli nyt valmistettu vahvemmasta alumiinista. Uusia värivaihtoehtoja tuli tarjolle ja teknisenä uudistuksena oli voimakkaat painallukset tunnistava 3D Touch -kosketusnäyttö.

6s-mallien rinnalla nähtiin ensimmäinen iPhone SE, joka käytännössä oli iPhone 5s uudella ja tehokkaalla suorittimella varustettuna.

Vuoden 2016 iPhone 7 -mallit olivat erikoinen vaihe mallien jatkumossa. Kun mallistoa oli aiemmin ulkoisesti uudistettu kahden vuoden välein, olivat 7 ja 7 Plus edelleen hyvin pitkälti edeltäjiensä kaltaisia. Mittoihin tuli kuitenkin pienen pieniä muutoksia ja esimerkiksi takakameroita uudistettiin niin tekniikaltaan kuin ulkonäöltäänkin. Isompi 7 Plus oli varustettu kaksoiskameralla. Perinteinen kuulokeliitäntä jäi näissä malleissa ensimmäistä kertaa pois. Nämä mallit olivat ensimmäiset vedenkestävinä markkinoidut iPhone-mallit.

Valmistajan kuva

Vuonna 2017 meni malliston uudistaminen vielä erikoisemmaksi. 8 ja 8 Plus olivat käytännössä tehokkaampia versioita 7-mallistosta ja toivat muun muassa tuen pikalataukselle. Erikoisempi malli tuona vuonna oli iPhone X. X eli ”iPhone 10” ei enää sisältänyt sormenjälkitunnistinta tai kotipainiketta. Biometrinen tunnistautuminen tapahtui kasvojentunnistuksella ja kotivalikon sai auki näytön alareunasta pyyhkäisemällä. Koska kotinäppäin jäi pois, kasvoi näyttö korkeussuunnassa. Kyseinen malli oli ensimmäinen oled-näytöllä varustettu iPhone-malli.

Vuonna 2018 esiteltiin iPhone Xs ja Xs Max, joissa ei enää kotinäppäintä ollut, ja näyttökoot kasvoivat 5,8:aan ja 6,5 tuumaan. Molemmat mallit sisälsivät oled-näytön. Xs-mallien rinnalla nähtiin myös edullisempi, 6,1-tuumaista lcd-näyttöä käyttänyt iPhone XR.

Vuonna 2019 viimeistään meni mallinumerointi sekaisin, kun esiteltiin iPhone 11 -mallisto, johon kuului kolme eri mallia. Edullisin oli kaksoiskameralla ja lcd-näytöllä varustettu iPhone 11. Sen kalliimpia sisaruksia olivat kolmoiskameroilla ja oled-näytöillä varustetut 11 Pro ja 11 Pro Max.

Vuonna 2020 oli jälleen edessä ulkoinen uudistus, kun iPhone 12 -mallisto esiteltiin peräti neljän vaihtoehdon voimin. Entistä kulmikkaammin muotoiltu malli sisälsi perusmalli 12:n, pienemmän minin sekä kaksi paremmin varusteltua Pro-mallia, kukkulan kuninkaana 12 Pro Max. Tekniikkapuolella merkittävä uudistus oli 5g-tuki.

Lisäksi vuonna 2020 esiteltiin uusi versio iPhone SE:stä. Vuoden 2020 SE-malli perustui iPhone 8:aan, mutta sisälsi iPhone 11 -malleista tutun suorittimen.

Vuonna 2021 esiteltiin iPhone 13 -mallisto, jossa vaihtoehdot vastaavat 12-malleja. Parannuksia tehtiin niin kameroihin kuin suorituskykyyn, mutta mahdollisesti suurin parannus tapahtui akkukestossa.

Db Christoph Dernbach