Kryptovaluuttoja voi louhia toisten koneilla kahdellakin tavalla: reilusti tai vilpillä. Apple päästi sovelluskauppaan louhijan, joka huuhoilee oikean ja väärän välimaastossa.

Muun muassa Ars Technica on kirjoittanut Calendar 2 -kalenterisovelluksesta, jossa on mukana skripti monero-kryptovaluutan louhimiseksi. Juuri moneroita ovat rikolliset pakottaneet usein uhrikoneet louhimaan itselleen. Toisaalta sitä on käytetty myös ansaitsemiskeinona ihan luvan kanssa.

Calendar 2 yritti käyttäytyä hyvin. Se tarjosi käyttäjilleen perusversiota parempia ominaisuuksia, jos nämä lainaavat koneensa tehoja monero-louhintaan sovelluksen tekijöiden hyödyksi.

Asia olisi sinänsä näiltä osin kunnossa – paitsi että louhintatoteutuksessa on pahoja bugeja. Se jatkoi louhintaa siitä huolimatta, että käyttäjä oli toiminnan kieltänyt. Lisäksi se ahmi suoritintehoa enemmän kuin oli tarkoitus, mikä alkoi haitata tietokoneen muuta käyttöä.

Calendar 2:n takana on softafirma Qbix. Sen perustaja Gregory Magarshak ilmoitti pian Ars Technican uutisen julkaisun jälkeen, että louhintaominaisuus poistetaan kalenterisovelluksen seuraavasta versiosta. Yksi tärkeä syy tähän on toteutuksen bugisuus.

Magarshak sanoo myös tulleensa toisiin ajatuksiin sen suhteen, onko kryptovaluuttojen louhinta ylipäänsä kestävän kehityksen arvojen mukaista.

The Verge kirjoittaa, että ilmeisesti Calendar 2 muodostaa poikkeuksen Mac App Storen tarjonnassa. Se on tiettävästi ainoa valikoimiin hyväksytty louhintaskriptin sisältävä sovellus.

Päivitys 14.3.2018: Vaihdettu otsikosta ”bitcoin” bittirahaksi.