Applen käyttöjärjestelmässä paha bugi: suojattuun yhteyteen ei voi luottaa

Haavoittuvuus koskee iOS-käyttöjärjestelmän versiota 13.3.1 sekä kaikki tuoreempia julkaisuja, kertoo Bleeping Computer.

Bugin vuoksi niitä yhteyksiä, jotka on muodostettu ennen vpn-yhteyden käyttöönottoa, ei pystytä suojaamaan. Näin ollen käyttäjädataa ja ip-osoitteita saattaa vuotaa vääriin käsiin, mikä voi altistaa esimerkiksi verkkohyökkäyksille.

Kyseessä on iOS-käyttöjärjestelmän vika. Sen tulisi automaattisesti katkaista yhteydet väliaikaisesti vpn:n käyttöönoton yhteydessä, jotta liikenne saataisiin suojattua kokonaisuudessaan.

Ongelman huomanneen ProtonVPN:n mukaan useimmat yhteydet ovat hyvin lyhytaikaisia, jolloin valtaosa liikenteestä siirtyy nopeasti vpn-tunneloiduksi. Jotkin yhteydet voivat kuitenkin kestää jopa minuutteja tai tunteja – ja jäädä siksi ilman suojaa.

Vpn-palvelut eivät asiaa voi korjata, sillä iOS ei salli sovellusten tappavan olemassa olevia yhteyksiä omin päin. Korjaaminen on siis Applen vastuulla. Yhtiö on myöntänyt ongelman, joten jonkinlainen paikkaus on todennäköisesti pian luvassa.

Toistaiseksi oman nettiliikenteensä suojauksesta voi huolehtia hyödyntämällä iOS-laitteen lentokonetilaa, ProtonVPN ohjeistaa. Ensin vpn-yhteys päälle, sen jälkeen puhelin lentokonetilaan – tämä tappaa kaikki nettiyhteydet vpn:ää myöten. Viimeinen askel on ottaa lentokonetila pois päältä, jolloin kaiken liikenteen pitäisi olla vpn-tunneloitua.