Takavuosina oli vallalla käytäntö, että jokaisen puhelimen mukana toimitettiin laturi, joka melkoisella todennäköisyydellä ei toiminut ainakaan muiden valmistajien puhelimissa, ei välttämättä edes saman valmistajan muissa malleissa. Kun puhelin vaihtui toiseen, nurkkiin jäi helposti kuljeksimaan ylimääräisen puhelimen lisäksi ylimääräinen laturi.

EU tarttui ongelmaan, onneksi menestyksekkäästi. ”Vuonna 2009 oli käytössä yli 30 laturiratkaisua, nyt enää kolme”, EU-parlamentti kehaisee aikaansaannostaan. Tämä on kieltämättä merkittävä saavutus, sillä elektroniikkajätettä kertyy muutenkin enemmän kuin riittämiin.

Apple on pullikoinut uutta ohjailua vastaan, sillä se haluaa säilyttää nyt suosioon nousseen usb-c:n rinnalla oman lightning-liitäntänsä. BBC kirjoittaa, että EU-parlamentissa ei Applen tunteita ajateltu: yhden universaalin laturin puolesta äänesti 528 edustajaa, vastaan vain 40.

Käytännön vaikutuksia selvällä äänestystuloksella ei vielä ole, sillä asia menee seuraavaksi komission pöydälle. Parlamentin lähes yksimielistä tahtoa se tuskin ryhtyy kumoamaan, vaikka Applea kuinka harmittaisi.