Google on jo vuosia tarjonnut Chrome-selaimeen Selaussuoja-toimintoa (Safe Browsing). Sen avulla käyttäjää pyritään varoittamaan mahdollisesti haitallista sisältöä tyrkyttävistä sivuista. Ominaisuuden hyödyntäminen vaatii, että selain toimittaa taustalla tietoja Googlelle.

Googlen tarjoamaa tekniikkaa on hyödyntänyt myös Apple Safari-selaimissaan. Nyt on paljastunut, että iPhonet välittävät tietoja Googlen lisäksi myös kiinalaiselle Tencentille, joka tarjoaa samantyyppistä turvaselaustoimintoa.

Asiasta kertoneen Engadgetin mukaan ominaisuus on tarkoitettu Kiinassa tapahtuvaa käyttöä varten. Ainakaan tällä hetkellä ei ole tiedossa, että se keräisi dataa muualla tapahtuvasta selailusta.

Tencentin tiedetään toimivan läheisessä yhteistyössä Kiinan hallinnon kanssa. Engadget esittääkin arveluja, että ominaisuuden kautta kerättyjä ip-osoitetietoja voidaan käyttää myös ikäviin tarkoituksiin. Ainakin periaatteessa selaustietojen perusteella voitaisiin tunnistaa käyttäjiä, toteaa Johns Hopkinsin yliopiston professori Matthew Green.

Ominaisuuden saa myös napsautettua pois päältä, mutta oletusarvoisesti se on iPhoneissa käytössä.

Lähde: Tivi