Applen App Storessa on rutkasti Mac-tietokoneille tarkoitettuja väärennösohjelmia, varoittaa How to Geek. Mobiilisovelluksista poiketen ohjelmat maksavat usein jopa kymmeniä euroja, mikä voi tarkoittaa kalliita yllätyksiä.

HtG ottaa esimerkiksi taulukkolaskentaohjelma Excelin ostamisen. App Storen haulla ”Microsoft Excel” ostettavaksi nousee runsaasti ohjelmia – ja heti kärjessä harhaanjohtavia hakutuloksia.

Office Bundle -niminen paketti maksaa 30 dollaria, Suomessa 29,99 euroa. Otsikossa sen kerrotaan olevan ”for Microsoft Word, Excel, PowerPoint Edition” -versio. Kiireinen käyttäjä voi kuvitella tekevänsä hyvät kaupat – 30 dollaria ei ole vähän, mutta silti huomattavasti vähemmän kuin vaikkapa vuoden Office 365 Home -tilaus.

Oikeasti kyseessä on pelkkä 293 megatavun kokoinen paketti Microsoft Officelle tarkoitettuja malleja tai sapluunoita (templates), joita ei voi käyttää ilman alkuperäisiä ohjelmia. Tuotteen kuvauksessa ei mainita templates-sanaa, eikä tuotetta tarjota ladattavaksi, vaikka App Storesta etsisi nimenomaan asiakirjojen malleja.

Kaikesta päätellen kyseessä on tarkoituksellinen harhaanjohtaminen.

Tuotteen palautteissa on useita yhden tähden arvioita käyttäjiltä, jotka ovat ilmiselvästi menneet samaan halpaan. Useissa kehotetaan varovaisuuteen ja huudetaan suoraan ”älkää ostako!” Viiden tähden arvioita taas on annettu epäilyttäviltä käyttäjätileiltä.

HtG:n mukaan sama toistuu muun muassa tekstinkäsittelyohjelma Wordin ja Adoben graafisen suunnittelun työkalujen kohdalla. Väärennöksissä käytetään muun muassa alkuperäisten ohjelmien logojen värejä ja tunnuskirjaimia.

Apple on perinteisesti onnistunut vartioimaan mobiilipuolen sovellustensa alkuperää paremmin kuin esimerkiksi Google Android-sovelluksiaan Play-kaupassa – vaikka myös iOS-sovellusten joukkoon eksyy ajoittain haittaohjelmilla höystettyjä huijauksia. Kuluttajia kehotetaan kuitenkin pysymään tarkkoina ja sopivan skeptisinä myös tietokoneohjelmien kohdalla App Storessa.