Apple on poistanut App Storesta viattomalta vaikuttavan RadickRadio-sovelluksen. Suurimmalle osalle käyttäjistä ohjelma vaikutti aivan tavalliselta musiikkisoittimelta. Siltä näytti myös ohjelman saamien tuhansien arvioiden perusteella, The Guardian kertoo.

Mikäli RadickRadion käynnisti Iranissa tapahtui jotain aivan muuta. Ruudulle avautui käyttöliittymä, jolla pystyi käyttämään Snappia – Iranin vastinetta Uberille.

Oudolta tuntuvaan ratkaisuun on selvä syy: Yhdysvaltojen ja Iranin äärimmäisen tulehtuneet välit. Yhdysvaltojen asettamat pakotteet kieltävät amerikkalaisia yrityksiä toimimasta iranilaisten kumppaneiden kanssa. Apple on suhtautunut kieltoon tosissaan ja poistanut sovelluskaupastaan kaikki iranilaisten kehittäjien ohjelmat – ja estänyt myös koko sovelluskaupan käyttämisen iranilaisista ip-osoitteista.

Luonnollisesti vpn-tekniikkaa hyödyntämällä iranilaisellakin iPhonella pääsee sovelluskauppaan, siten RadickRadio on oletettavasti löytänyt tiensä myös monien iranilaisten käyttöön.

Kovin suuri salaisuus Snapp-toiminnon piilottelu ei ollut, vaan sitä mainostettiin avoimesti esimerkiksi iranilaisella teknologiasivustolla.