Apple hyväksyi vahingossa App Store-kauppaansa haittaohjelman, joka oli naamioitu Adobe Flash Playerin päivitykseksi, TechCrunch uutisoi. Haittaohjelma pääsi näin tekemään tuhojaan Mac-tietokoneissa.

Tietoturvatutkijoiden mukaan tämä on ensimmäinen haittaohjelma, joka on läpäissyt Applen vuonna 2019 käynnistämän tiukan hyväksyntäprosessin. Applen notaari-järjestelmäksi (notarization) kutsutussa prosessissa jokaisen sovelluksen kehittäjä joutuu viemään sovelluksensa Applen turvallisuuskartoituksen läpi.

"Sikäli kuin tiedän, tämä on ensimmäinen", tietoturvatutkija Patrick Wardle kirjoittaa sunnuntaina julkaisemassaan blogikirjoituksessaan, ja viittaa Applen turvallisuusprosessia huijanneeseen haittaohjelmaan.

Wardle kirjoittaa, että kyseessä on pahamaineinen Shlayer-haittaohjelma, jonka tietoturvayhtiö Kaspersky luokitteli vuoden 2019 yleisimmäksi Mac-koneiden kohtaamaksi uhaksi. Shlayer on eräänlainen mainosohjelma, joka sieppaa salatun verkkoliikenteen, jopa https-salatuilta sivustoilta, ja korvaa sivut ja hakutulokset omilla mainoksillaan. Näin se tienaa operaattoreilleen mainosrahaa.

"Haittaohjelmat muuttuvat jatkuvasti”, Applen tiedottaja kertoo. ”Saatuamme tiedon tästä mainosohjelmasta, kumosimme tunnistetun variantin, poistimme kehittäjätilin käytöstä ja peruutimme ohjelmaan liittyvät varmenteet."