Apple esitteli tällä viikolla iPhonen tulevan iOS 15 -käyttöjärjestelmän ja samassa yhteydessä paljastui mielenkiintoinen pieni tiedonjyvänen. Kun iOS 15 syksyllä virallisesti julkaistaan, varovainen käyttäjä voikin halutessaan jatkaa iOS 14:n käyttöä ja ottaa vastaan vain tietoturvapäivitykset.

Perinteisesti Applen laitteissa tietoturvapäivitykset on sidottu osaksi käyttöjärjestelmäpäivityksiä. Yleensä pienet virheet ja haavoittuvuudet on korjattu x.x.1-tyyppisissä päivityksissä ja joskus tällaisia päivityksiä julkaistaan hyvinkin nopealla tahdilla, jos kyse on erityisen kriittisestä haavoittuvuudesta.

Pääosin päivityksissä on kuitenkin kerätty yhteen useampia korjauksia, ja x.1-tyyppisillä päivityksillä on sitten samalla tuotu myös joitain uusia ominaisuuksia ja toimintoja.

Ensi syksynä tähän päivityspolitiikkaan tulee ainakin tilapäisesti muutos. Jos käyttäjä ei halua heti päivittää uuteen käyttöjärjestelmäversioon, hän voi halutessaan asentaa vain tietoturvakorjaukset vanhempaan iOS 14:ään.

Uusimman version välttäminen aluksi voi olla fiksua, jos vaikkapa jotain itselle tärkeää sovellusta ei heti ole päivitetty uudella alustalla toimivaksi. Usein kaikkein tuoreimmat versiot sisältävät myös jonkin verran pikkuvikoja, joita sitten korjataan myöhemmin.

Ongelmana on, että jos käyttäjä myöhemmin haluaa ottaa iOS 15:n käyttöön, hän ei enää voi jatkaa pelkkien tietoturvapäivitysten vastaanottamista. Kun laite on päivitetty iOS 15:een, laite hakee aina uusimman iOS-version kaikkine uusine ominaisuuksineen. Apple vahvisti asian Forbesille.

Päivittämistä voi tietysti hetken aikaa aina odotella, jos ei halua riskeerata viallista päivitystä, mutta samalla jää paitsi myös uusimmista tietoturvakorjauksista.

Tiedossa ei ole, kuinka kauan vanha iOS tulee tietoturvapäivityksiä saamaan ja kuinka pitkään laitteeseen voi palauttaa vanhemman iOS-version, jos päivityksen jälkeen tuleekin katumapäälle.

Applen sivujen mukaan käyttäjä voi halutessaan jatkaa iOS 14:n käyttöä siihen asti, että on valmis siirtymään uudempaan versioon. Olettaa siis sopii, ettei vanhaa versiota tulla aivan loputtomiin tukemaan.

Ehkäpä Applenkin tulisi miettiä Androidista tuttua mallia, jossa kuukausittaiset tietoturvapäivitykset julkaistaan erillään varsinaisista ominaisuuspäivityksistä. Näin käyttäjä voisi huolehtia laitteensa tietoturvasta ja ottaa uudet jipot käyttöön vasta sitten, kun niistä on lastentaudit karsittu.