Yksi Applen iOS 15- ja macOS 12 -käyttöjärjestelmien uudistuksista oli Suojattu lähetys -niminen ominaisuus (Private relay). Maksullisella iCloud+-tilauksella käytettävissä oleva ominaisuus piilottaa käyttäjän toimet niin, ettei edes Apple voi ip-osoitteen perusteella kerätä tietoa selattavista nettisivuista.

Suuret eurooppalaiset teleoperaattorit eivät mahdollisuudesta pidä. 9to5Macin mukaan ainakin Vodafone, Telefonica ja T-Mobile ovat allekirjoittaneet avoimen kirjeen, jolla ne vastustavat ominaisuuden käyttöönottoa. Osa operaattoreista on estänyt ominaisuuden käytön liittymissään.

Operaattoreiden mukaan tekniikka estää palveluntarjoajilta pääsyn tärkeään verkko- ja metadataan. Lisäksi operaattorit sanovat tekniikan voivan vaikuttaa operaattoreiden mahdollisuuksiin tehokkaasti hallita verkkoja ja tekniikka voi niiden mukaan heikentää ”Euroopan digitaalista itsemääräämisoikeutta”.

Epäselvää on, miksi operaattorit niin hanakasti tekniikkaa vastustavat, kun perinteiset vpn-yhteydet ovat olleet käytössä jo pitkään ja vaikuttavat selaamiseen hyvin paljon vastaavalla tavalla. Yksi arvio on, että tekniikan käyttö saattaa vaikeuttaa operaattorin mahdollisuuksia rajoittaa liittymiensä palveluja ja ominaisuuksia kalliimpiin liittymätyyppeihin.

Suojattu lähetys -toiminto on toistaiseksi vielä beetavaiheessa eikä oletuksena käytössä, mutta halukkaat iCloud+-tilaajat voivat sen asetuksista ottaa käyttöön. Apple on kuitenkin antanut ymmärtää, että ominaisuus tulee oletuksena käyttöön, kunhan se etenee beetavaiheesta viralliseen versioon.

Tekniikka eroaa perinteisestä vpn-tekniikasta siinä, että vpn:ää käyttävän on vain luotettava palveluntarjoajansa lupauksiin yksityisyydestä. Suojattu lähetys ei kuitenkaan mahdollista sijaintitietojen muuttamista toiseen maahan eikä se suojaa kaikkea laitteen verkkoliikennettä, vaan vain dns-pyynnöt, Safari-selaimen liikenteen sekä sovellusten salaamattoman http-liikenteen.