Yhdysvalloissa toimiva Rite Aid -apteekkiketju on käyttänyt kasvojentunnistusta sadoissa myymälöissään viimeisten kahdeksan vuoden ajan, Engadget kirjoittaa.

Rite Aidin järjestelmä on suunniteltu tunnistamaan asiakkaat, joiden yhtiö on aikaisemmin huomannut harjoittavan mahdollisia rikollisia toimia. Kun tällaiseksi luokiteltu asiakas on sattunut järjestelmän haaviin, tunnistetusta asiakkaasta on lähtenyt ilmoitus turvallisuushenkilön älypuhelimeen. Henkilö on tarkistanut ilmoituksen, ja jos tunnistus on osunut oikeaan, pyytänyt asiakasta poistumaan apteekista.

Reutersin mukaan Rite Aid käytti järjestelmää lähinnä ”tumaihoisen väestön asuttamilla köyhillä alueilla” New Yorkissa ja Los Angelesissa. Rite Aidin mukaan järjestelmän käytöllä ei ollut mitään tekemistä ihonvärin kanssa, vaikka Reutersin mukaan juuri näillä alueilla järjestelmää käytettiin kolme kertaa todennäköisemmin kuin muilla alueilla.

Kasvojentunnistus ei ole kovinkaan luotettava tapa tuomita ihmisiä. Esimerkiksi Yhdysvaltojen Detroissa pidätettiin tammikuussa viaton mies, kun kasvojentunnistusjärjestelmä sekoitti hänet myymälävarkaaseen. Detroitin poliisipäällikkö James Craigin mukaan poliisin käyttämät kasvojentunnistusohjelmistot osuvat väärään henkilöön 96 prosentissa tunnistusyrityksistä.

Useat tutkimukset ovat lisäksi osoittaneet, että teknologiassa esiintyy ihonväriin perustuvaa puolueellisuutta.

Monet teknologiayhtiöt kuten IBM, Microsoft ja Amazon ovat tunnistaneet edellä mainitut ongelmat, ja ilmoittaneet lopettavansa kasvojentunnistusteknologian tarjoamisen poliisille.

Nyt myös Rite Aid on päättänyt pysäyttää noin 200 eri paikassa käyttämänsä järjestelmän toiminnan. Yhtiö kertoo päättäneensä asiasta kasvojentunnistukseen liittyvän laajemman keskustelun perusteella.

”Useat suuret teknologiayhtiöt näyttävät vähentäneen tai harkitsevan uudelleen kasvojentunnistusteknologian käyttöä teknologian hyödyllisyyteen liittyvän epävarmuuden vuoksi”, yhtiö kertoo.