Vaativa ja hankalasti asennettava Arch Linux ei juurikaan otsikoissa pyöri, toteaa The Registerin Todd Gilbertson mielipidekirjoituksessaan.

Gilbertsonin mukaan muun muassa Ubuntu ja MATE-työpöytäympäristöön perustuvat Linux-jakeluversiot saavat mediassa kohtuutonta huomiota. Syykin tälle on kuitenkin selvä: ne ovat helppokäyttöisiä ja vetoavat moneen mainstream-käyttäjään juuri helppoutensa vuoksi.

Arch Linux on kuitenkin toisenlainen. Lähes tyhjästä jokaisen omiin tarpeisiinsa muokattu käyttöjärjestelmä on hankala asentaa, sillä käsityötä on paljon. Arch Linuxin asennus vaatii myös pelätyn komentorivin käyttämistä, mikä on omiaan karkottamaan suuren osan tavallisista käyttäjistä.

Arch kuitenkin palkitsee käyttäjänsä. Käyttöjärjestelmän lähes jokainen osa-alue on käyttäjän itsensä omiin tarpeisiinsa valitsema. Oletustyöpöytäympäristöä ei ole, vaan sellainen asennetaan itse omien mieltymysten mukaan. Tiettyjä sovelluksia ei tuputeta, vaan asennettava sovelluspalettikin asennetaan käyttäjän itsensä ehdoilla.

Rolling Release -periaatteella toimivaa Arch Linuxia ei myöskään tueta samalla tavalla kuin esimerkiksi Ubuntua tietyn toimijan (Canonical) taholta. Tämä saattaa joidenkin mielestä tehdä Archista epävakaan, mutta Gilbertsonin ja allekirjoittaneen omien kokemusten perusteella asia ei kuitenkaan ole näin mustavalkoinen. Lisäksi Arch-käyttäjien saatavilla on jotain, josta esimerkiksi Ubuntu-käyttäjät voivat vain haaveilla: AUR (Arch User Repository).

Gilbertsoniin Arch Linuxissa vetoaa sen filosofia: Arch Linux on tarkoitettu edistyneemmille Linux-käyttäjille tai tee-se-itse-ihmisille, jotka ovat valmiita käyttämään aikaan Linuxin opiskeluun ja dokumentaation läpikahlaamiseen. Samalla saattaa vaikka vahingossa oppia jotain uutta Linuxista.

Onneksi Linux on vaihtoehtoja. Jos Arch Linux ei sovi juuri sinulle, on tarjolla muitakin erinomaisia jakeluversioita. Ja jos Linuxia ei ylipäätään koe omaksi, tarjolla on edelleen vaihtoehtoja esimerkiksi Windowsin, MacOS:n tai Unixin muodossa.

Omiin tarpeisiinsa sopivan Linux-jakelun valintaa ohjeistimme Mikrobitin lokakuun numerossa (10/2016). Arch Linuxiin voit puolestaan tutustua tarkemmin täällä. Tämä artikkeli on kirjoitettu The Registerin Todd Gilbertsonin mielipidekirjoituksen pohjalta.

Oletko kokeillut tai käytätkö aktiivisesti Arch Linuxia? Millaisia kokemuksia juuri sinulla on? Ota kantaa juttukommenteissa tai Mikrobitin keskustelufoorumilla!