Brittiläisen Arm Holdingsin suunnittelemaa suoritinteknologiaa käyttävät kaikki älypuhelimet, monet supertietokoneet sekä lukemattomat muut verkon laitteet. Niinpä voidaan pitää varsin merkittävänä sitä, että yhtiö on esitellyt uuden suoritinarkkitehtuurin. Armv9 on ensimmäinen merkittävä arkkitehtuurimuutos sitten vuonna 2011 esitellyn v8-version. Uutuudesta uutisoi muiden muassa VentureBeat.

Arm ei valmista suorittimia itse, vaan suunnittelee arkkitehtuuria tai piirejä ja lisensoi sitten teknologiaansa valmistajille. Tunnetuimpiin asiakkaisiin lukeutuvat esimerkiksi Samsung ja Huawei sekä MediaTek ja Qualcomm, joiden järjestelmäpiirejä käytetään lukuisissa eri valmistajien Android-puhelimissa. Apple on käyttänyt arm-pohjaisia suorittimia aiemmin iPhone- ja iPad-malleissa sekä viime vuoden lopulta alkaen myös Mac-tietokoneissa. Lisäksi arm-suorittimia on käytetty supertietokoneissa sekä älykkäissä teollisuuslaitteissa ja älykotituotteissa.

Uuden arkkitehtuurin povataan tarjoavan noin 30 prosentin parannusta suorituskykyyn seuraavien kahden suoritinsukupolven aikana. Pelkän suorituskyvyn lisäksi uusi arkkitehtuuri tarjoaa myös aiempaa parempaa turvallisuutta ja uusia keinoälymahdollisuuksia.

Armin vaikutus datamaailmaan on huomattava. Pelkästään viimeisten viiden vuoden aikana arm-pohjaisia suorittimia käyttäviä laitteita on valmistettu noin 100 miljardia. Armin toimitusjohtaja Simon Segars arveli uuden arkkitehtuurin tarjoavan pohjan seuraaville 300 miljardille arm-pohjaiselle sirulle. Nykyistä vauhtia etenemällä lähitulevaisuudessa 100 prosenttia maailmalla liikkuvasta datasta tullaan jossain vaiheessa prosessoimaan arm-ytimillä joko päätelaitteessa, dataverkossa tai pilvessä, Segars kuvaili.

Piirivalmistajien kannalta Armin julkistus ei välttämättä kuitenkaan ole aivan pelkkää juhlaa. Näytönohjainpiireistä tunnettu Nvidia ilmoitti syksyllä ostavansa Armin 40 miljardilla dollarilla.

Kaupalla voisi toteutuessaan olla huomattava merkitys muille valmistajille. Esimerkiksi Qualcomm on kehunut yhdeksi Armin vahvuudeksi sen riippumattomuutta valmistajista, mainitsee Cnet. Nvidian kauppa ei olekaan vielä saanut kilpailuviranomaisten siunausta.