Qualcomm ostaa arm-pohjaisia palvelinsiruja kehittävän startupyhtiö Nuvian 1,4 miljardilla dollarilla, kirjoittaa Android Authority. Yrityksen perustaja on Applen entinen siruarkkitehti Gerard Williams III, joka toimi Applen järjestelmäpiireistä vastaavana pääarkkitehtina lähes koko viime vuosikymmenen ajan.

Nuvian suorittimet on alun perin suunniteltu konesaleihin, mutta Cnetin mukaan Qualcomm aikoo hyödyntää suuritehoisia mutta energiatehokkaita siruja kaikissa valmistamissaan järjestelmäpiireissä. Niinpä Nuvian siruja voidaan odottaa esimerkiksi Samsungin puhelimiin, Lenovon läppäreihin ja General Motorsin autoihin.

Arm-teknologiaan pohjautuva suorittimia käyttää myös Apple, joka hiljattain julkaisi ensimmäisen arm-suorittimella varustetun läppärinsä. Jotain niiden arvostuksesta kertoo myös se, että Nvidia on ostamassa Arm-yhtiön peräti 40 miljardin hinnalla.

Nuvia-kauppa auttaa Qualcommia kilpailemaan Applea vastaan jossain määrin sen omilla lääkkeillä. Williams oli nimittäin merkittävässä roolissa Applen A-sarjan piirien suunnittelussa A7:stä A14:ään saakka. Hän oli myös Mac-laitteiston pääarkkitehti. Tätä ennen mies ehti työskennellä Armilla 12 vuoden ajan, joten kyseessä on varsin kokenut arm-kettu.

Apple ei ole katsonut Williamsin yrittäjyyttä hyvällä, sillä yhtiö haastoi hänet joulukuussa 2019 oikeuteen sopimusrikkomuksesta. iPhone-jätti syytti Williamsia Nuvian perustamisesta Apple-työsuhteen aikana ja Apple-kollegoiden palkkaamisesta. Williams vastasi haasteeseen tekemällä Applea kohtaan samat syytökset, väittäen Applen yrittäneen palkata Nuvian työntekijöitä. Oikeusjupakkaan ei ole vielä saatu ratkaisua.