Kiinalaisen verkkokauppajätin Alibaban perustaja Jack Ma on nähty julkisuudessa viimeksi lokakuussa. Myös hänen Twitter-tilinsä on hiljentynyt. Tuorein twiitti on päivätty 10. lokakuuta.

Cnbc:n mukaan Jack Ma ei olisi kuitenkaan varsinaisesti kateissa, vaan pysyy tarkoituksella tutkan alapuolella ja tilanteen voi odottaa jatkuvan samanlaisena jonkin aikaa.

Arveluttavaksi poissaolon tekee, että Ma oli puheessaan lokakuun 24. päivä kritisoinut Kiinan sääntelyjärjestelmää. Miljardööri Ma’n mukaan järjestelmä vaimentaa innovoinnin on uudistettava kasvun takaamiseksi. Kiinalaiset pankit toimivat panttilainaamoasenteella, Ma sanoi.

”Luulen, että tällainen jossain määrin eläköitynyt mies voi puhua vapaasti ja rajoituksetta tällä epävirallisella foorumilla, jakaen harrastelijan harrastelijamaisia näkemyksiä”, oli Ma aloittanut puheensa luottavaisena. Foorumi oli messutapahtuma Shanghaissa, ja paikalla oli runsaasti Kiinan finanssi-, sääntely- ja poliittista johtajistoa.

Puhe löytyy englanniksi kokonaisuudessaan täältä.

Ma arvioi fooruminsa täysin väärin. Reutersin lähteiden mukaan puhe oli sääntelyviranomaisille ”kuin nyrkinisku naamaan”.

Jack Ma’n Alipay-digimaksusovellusta pyörittävän Ant Groupin oli määrä listautua marraskuun alussa sekä Shanghain että Hong Kongin pörssiin. Listautumisannista piti tulla maailmanhistorian suurin. Vain muutama päivä ennen annin alkua yhtiö peruutti koko listautumisen. The Wall Street Journal -lehden mukaan Kiinan presidentti Xi Jinping henkilökohtaisesti romutti suunnitelman, juuri Ma’n Kiina-kritiikin vuoksi.

Joulukuussa Kiinan sääntelyviranomaiset vaativat Ant Groupia järjestelemään liiketoimintonsa kokonaan uudelleen mukautuakseen uusiin kilpailusääntöihin.

Financial Times kertoi viikonvaihteessa, että Jack Ma on jäänyt pois myös Africa’s Business Heroes -tv-kisasta, jonka tuomari ja tähti hän oli. Ohjelman finaali kuvattiin marraskuussa, ilman Ma’ta, mutta sen esittäminen on siirtynyt.

Alibaban viestintähenkilö sanoi FT:lle, että ”aikatauluristiriidan vuoksi herra Ma ei voinut osallistua Africa’s Business Heroes -finaalin tuomaripaneeliin aiemmin tänä vuonna”, ja niinpä hänet korvasi toinen Alibaba-johtaja.

Ohjelman edellisellä kaudella koko kilpailu oli rakentunut Ma’n ympärille, ja osallistujat pitchasivat liikeideansa juuri tälle. Voittajalle oli luvassa miljoonan dollarin rahapalkinto Jack Ma’n säätiöstä.