Tekijänoikeuksiin perehtyneellä professorilla, Uppsalan yliopistossa työskentelevällä Sanna Wolkilla on selvä mielipide epäillyille piraateille lähetetyistä hyvitysvaadekirjeistä: älä maksa, eikä yhteydessäkään tarvitse olla.

Kirjoitimme aiemmin tanskalaisen lakifirman, Suomeenkin niin sanottuja tekijänoikeuskirjeitä lähetelleen Njord Law’n saaneen käsiinsä jopa 25 000 liittymänomistajan tiedot Ruotsissa. Lakifirma kertoo sittemmin lähettäneensä ”muutaman tuhat” tekijänoikeuskirjettä ruotsalaisille liittymänomistajille sekä pidättävänsä oikeuden lähettää hyvitysvaatimuksia myös lisää.

Wolk puolestaan muistuttaa, että kirjeen lähettäjään ei tarvitse olla missään yhteydessä, eikä vaadittuja hyvityksiä tule missään nimessä maksaa. Wolk ei ota kantaa siihen, kannattaako näin toimia riippumatta siitä, onko syyllistynyt väitettyyn tekoon vai ei. Hänen mukaansa oikeus viime kädessä ratkaisee asian lopullisesti.

”Älä maksa [kirjeessä vaadittuja hyvityksiä]. Sinun ei tarvitse edes vastata kirjeeseen. Oikeus päättää viime kädessä siitä, täytyykö hyvitys maksaa. Olemme nähneet tämän kaltaisia kirjeitä aiemminkin, ja vain hyvin harva tapaus on päätynyt oikeuteen asti”, Wolk kertoo NyTeknikille.

Vaikka tekijänoikeuskirjeiden lähettäjät yleensä vetoavat siihen, että internetliittymän omistaja on vastuussa liittymän kautta tehdyistä rikkeistä, kuten piratismista, ei asia Wolkin mukaan kuitenkaan ole niin yksioikoinen. Wolk vetoaa muun muassa tapaukseen, jossa EU:n tuomioistuin vapautti syytteistä henkilön, jonka avointa verkkoyhteyttä oli käytetty laittomuuksiin.

Asiasta kirjoittanut TorrentFreak puolestaan neuvoo oikeuteen haastettuja kiistämään kirjeen väitteet. Paras vaihtoehto on kuitenkin yleensä haasteen kolahtaessa palkata asiansa osaava lakimies tai asianajaja.

Suomessa tekijänoikeuskirjeitä on lähetellyt Njord Law’n lisäksi muun muassa Hedman Partners, TOT Pentti Viljakainen sekä Adultia/Filmia. Näistä yrityksistä vain Hedman Partners on vienyt muutamia tapauksia markkinaoikeuden ratkaistavaksi.

Tekijänoikeuskirjeiden tarkka lukumäärä ei ole tiedossa, mutta käytännössä niitä on lähetelty kymmenille tuhansille suomalaisille liittymänomistajille, joiden yhteystiedot operaattori on joutunut paljastamaan markkinaoikeuden päätöksellä.