Digitalisaation hyödyt keskittyvät jäteille, jotka omistavat datan. Tällä hetkellä lähinnä Yhdysvalloissa ja Kiinassa on yrityksiä, jotka pystyvät nappaamaan täyden hyödyn digitalisaatiosta, arvioi Demos Helsingin Roope Mokka.

Uudessa vaiheessa isot toimijat ovat onnistuneet paaluttamaan asemansa jo niin hyvin, että samoille markkinoille ei voi kaikissa tapauksissa enää tulla uusia toimijoita, vaikka näillä jäteillä ei varsinaisesti olisi edes monopoliasemaa.

Isoja, dataa hallitsevia jättejä ovat muun muassa Googlen ja Facebookin kaltaiset firmat. Amerikkalaisyritysten lisäksi esimerkiksi Kiinasta tulee Baidun, Tencentin ja verkkokauppa Alibaban kaltaisia jättimäisiä yrityksiä.

”Emme ole hävinneet koko peliä mutta ensimmäisen erän. Jolleivät yritykset ja poliittiset päättäjät huomioi sitä, miten digitalisaatio keskittää valtaa, ne pelaavat itse vallan keskittymisen piikkiin. Nyt on kyse siitä, miten pystymme Suomessa ja Euroopassa luomaan vastaavia alustoja kuin Yhdysvalloissa ja Kiinassa sekä rajoittamaan nykyalustojen toimintaa tai määräämään niitä jakamaan datansa.”

Lue lisää: