Keväällä suureen huutoon nousseet digitaaliset omistusoikeudet eli nft:t (non-fungible token) saivat ihmiset maksamaan huimia summia taideteoksista, tviiteistä ja esimerkiksi urheiluvideoista. Kryptotaiteeksikin kutsuttu tekniikka perustuu lohkoketjuun, aivan kuten niin ikään kevään villitykseksi nousseet kryptovaluutatkin.

Nft:t nousivat puheenaiheeksi myös RSA Conference -tapahtumassa, jossa maailman parhaat kyberturvallisuuden osaajat kerääntyvät yhteen keskustelemaan alan uusista tuulista. Nft:stä keskustelivat kryptografian asiantuntijat, jotka varsin yksimielisesti lyttäsivät kiihkoa ja hämmennystä aiheuttaneen teknologian.

Mashablen mukaan arvostettu kryptografi Ron Rivest vertasi nft-huumaa talouskuplien isoäitiin eli tulppaanimaniaan, joskin hänen mielestään tulppaanit ovat arvokkaampia. Niitä voi sentään istuttaa puutarhaansa ja katsella.

Nft:t sen sijaan ovat hänen mukaansa vain digitaalisia poletteja, jotka osoittavat kuvaa tulppaanista. Lisäksi hän vertasi nft:tä homeopatiaan, jonka lääketiede on hylännyt pseudotieteenä.

Toinen panelisti Adi Shamir taas piti nft-keräilyä sinänsä harmittomana. Hänen mukaansa kyseessä on samanlainen ilmiö kuin muutkin keräilyharrastukset.

”Jotkut ihmiset keräävät kolikoita, jotkut postimerkkejä, jotkut nft:itä. Jos he haluavat maksaa niistä rahaa, se ei haittaa minua.”