Wikileaks paljasti tällä viikolla tuhansia sivuja materiaalia, jonka se sanoo olevan tiedustelupalvelu CIA:n muistioita hakkerointitekniikoista ja haavoittuvuuksista. Vuotojen perusteella CIA on pystynyt muun muassa vakoilemaan ihmisiä älylaitteiden avulla.

Ylen haastattelemat asiantuntijat suhtautuvat tietovuotoon vakavasti. Aalto-yliopiston tietotekniikan professori Tuomas Aura ja F-Securen tietoturva-asiantuntija Mikael Albrecht arvioivat tietovuotoa Ylen Ykkösaamun radiohaastattelussa.

Albrechtin mukaan CIA-vuoto on laajuudessaan ainutlaatuinen ja se paljastaa CIA:n moninaisen keinovalikoiman.

WikiLeaksin mukaan USA:n ja Ison-Britannian vakoojat osaavat hakkeroida esimerkiksi Samsungin televisioita. Niin kutsutussa ”Fake Off” -tilassa televisio näyttää olevan suljettu, mutta se onkin todellisuudessa päällä ja voi nauhoittaa sekä audiota että jopa videota.

Ylen haastattelema Albrecht pitää mahdollisena, että haittaohjelman avulla hyökkääjä pystyy käyttämään laitteen kameraa salakatseluun.

”Jos saa haittakoodia ujutettua siihen laitteeseen, niin silloin laite on hyökkääjän hallussa. Silloin voidaan aktivoida ihan kaikki ominaisuudet siinä televisiossa, tietokoneessa, luurissa tai missä vain. Jos siinä on kamera, niin katselu on mahdollista”, Albrecht kertoo Ylelle.

Molemmat asiantuntijat myös kertovat peittävänsä omien tietokoneidensa nettikamerat salakatselun torjumiseksi.

Tavallisen ihmisen joutuminen CIA:n salakatselun kohteeksi on pieni. Asiantuntijoiden mukaan vuoto kuitenkin muistuttaa myös tavallisiin kuluttajiin kohdistuvista huijauksista.

“On esiintynyt tavalliseen kuluttajaan kohdistuvia huijauksia, joissa nauhoitetaan salaa kameralla jotain intiimiä ja sitten kiristetään uhria tällä aineistolla. Tämä on ihan todellinen uhkakuva, joten se kannattaa ottaa vakavasti”, Albrecht sanoi.

Auran mukaan tavallisista ihmisistä kameroilla salakuvattu materiaali ei ole kiinnostavaa ja siksi isoja vuotoja ei ole ilmennyt.

Lähde: Tekniikka&Talous