War on the Rocksin artikkelissa sotaekspertit Adam Lowther ja Curtis McGiffin toteavat, että hypernopeat ohjukset, häiveohjukset sekä sotavoimien käyttöön valjastetut tekoälyt ovat rapauttaneet yllätysiskusta jäävää varoitusaikaa, ja siksi on epävarmaa ehtisikö USA reagoida iskuun lainkaan.

Miesten mielestä ydinaseiden laukaisu pitäisi tämän vuoksi jättää tekoälyn harteille.

”Saattaa olla tarpeellista kehittää tekoälyyn pohjautuva, etukäteen määriteltyjä ratkaisumalleja käyttävä järjestelmä, joka havaitsee, päättää ja ohjaa strategista voimaa sellaisella nopeudella, että hyökkäykseen reagoimiseen tarvittavan ajan kutistumisen muodostama haaste ei aseta Yhdysvaltoja mahdottomaan asemaan”, miehet päättelevät.

Lowther ja McGiffin antavat vaihtoehdoiksi myös kostoiskun tehokkuuden kasvattamisen, ennakkoiskujen tekemisen, sekä ydinaseiden viemisen vastustajien rajoille. Jälkimmäisen tavoite olisi ilmeisesti lähinnä pakottaa valtiot neuvottelupöydän ääreen ballistisilla ohjuksilla tervehtimisen sijasta.

Tekoälyratkaisu olisi silti miesten ykkösvalinta.

The Bulletin on kehityksestä huolissaan, sillä historiasta löytyy lukuisia tapauksia, joissa ydinsota olisi saattanut syttyä esimerkiksi laitevirheen vuoksi, ellei ihminen olisi tietoisesti tehnyt valintaa olla syöksemättä maailmaa tuhoon. Tekoäly ei välttämättä tällaista valintaa tekisi vaan iloisesti sytyttäisi maailman tuleen.

Riskinä on myös se, että käyttäjät tuppaavat luottamaan siihen mitä automatisoidut järjestelmät kertovat sen sijaan, että käyttäisivät omaa harkintakykyään.

Pennsylvanian yliopiston poliittisen tieteen professori Michael Horowitz tutkii sotilasteknologian kehittymistä. Hänkään ei ole tekoälyyn pohjaavan järjestelmän kannalla ihan jo yksinkertaisesti siksi, että asiaan liittyvä data on heppoista.

”Valtiot eivät ole käyttäneet ydinohjuksia toisiaan vastaan. Näin ollen tekoälyalgoritmin kouluttaminen havaitsemaan ydiniskun ensi merkkejä nojaa täysin simuloituun dataan. Huippuluokan algoritmien kehittämisessä olevat ongelmat huomioiden sanoisin tässä olevan tiettyjä riskejä”, Horowitz kiteyttää.

Lähde: Tivi