Teknoalaa on pitkään arvosteltu hyvä veli -tyyppisestä nuorten ja matemaattisesti lahjakkaiden miesten suosimisesta. Alan valveutuneimmissa yrityksissä on toki havahduttu monimuotoisuuden tukemiseen. Naisten teknokoulutusta on lisätty ja it-alalle on houkuteltu yhä erilaisempien polkujen tallaajia. Kaikenlainen syrjintä tai puolueellisuus on kielletty, siitä kaikki ovat jo kauan olleet herttaisen samaa mieltä.

Kuitenkin it-alan syntilistalle voi nykyään lisätä myös työntekijöiden ikään kohdistuvan syrjinnän, kuten monista erilaisista tutkimuksista ilmenee.

Kirjoittamaton sääntö suosii nuoria

Nopeasti muuttuvalla it-alalla on ihan ymmärrettävää, että väen värväyksestä vastaavat valitsevat mieluummin nuoria hakijoita, joiden koulutus vastaa tuoreimpia tarpeita ja jotka ovat valmiita painamaan pitkää päivää työuransa alkuvaiheissa.

Monet teknoalan johtajat ovat tämän asian ainakin kautta rantain myös myöntäneet, henkilöstöpalveluja tarjoavan Orchard Jobsin perustanut Graham Martin huomauttaa.

"Ikäsyrjintä on it-alalla täyttä totta. Nuorten suosiminen on kirjoittamaton sääntö, sanovatpa henkilöstöpomot mitä muuta tahansa", Martin paljastaa.

"Työnantajat käyttävät kiertoilmaisuja, kuten sitä, että tämä hakija ei nyt ollut meille juuri sopiva henkilö. Tällä tarkoitetaan sitä, että henkilöllä oli muutama harmaa hius."

It-väki on 5 vuotta muita aloja nuorempaa

Monissa maissa lainsäädäntö kieltää kaikenlaisen syrjinnän työvoiman palkkauksessa. Ei siis ole mikään ihme, etteivät yritykset halua myöntää puolueellisia käytäntöjään. Henkilöstöanalyytiikkaa tarjoavan Visierin selvitysten mukaan teknoaloilla väen keski-ikä on kuitenkin viisi vuotta alhaisempi kuin muilla toimialoilla. It:n piirissä niin sanotut suuret ikäluokat ovat lähestulkoon kadonneet eläkeputkiinsa tai muille aloille.

Visierin mukaan it-alalla millenniaalien eli 20–33-vuotiaiden työntekijöiden osuus on 42,6 prosenttia työvoimasta, kun se muilla toimialoilla on 26,1 prosenttia. Suurten ikäluokkien väkeä it:ssä on vajaat 12 prosenttia, kun laveammassa maailmassa heitä työskentelee reilu neljäsosa kaikesta työvoimasta.

Visierin strategiajohtaja Dave Weisbeckin mielestä tilastoista näkyy selvästi se, että teknoalalla palkataan nuorempaa väkeä kuin muualla. Silti it-alalla valitetaan osaajapulasta, vaikka pätevien hakijoiden joukossa on varmasti kaiken ikäistä väkeä.

Nelikymppisten takuu on loppu

Sanoopa laki syrjinnästä mitä tahansa, käytäntö on erilainen. Tämän vahvistavat myös toisen henkilöstökonsultin Dicen tekemät tutkimukset.

Dicen tutkijoiden mielestä Piilaakson ohjelmistokehittäjä MobiChordin työpaikkailmoitus kelpaa esimerkiksi. "Haluamme palkata henkilöitä, joiden parhaat vuodet ovat vielä edessä, ei takana päin", ilmoituksessa lukee.

Nätisti sanottuna: yli 40-vuotiaat älkööt vaivautuko.

Sama käytäntö vallitsee muissakin it-firmoissa. Dicen kyselyissä 76 prosenttia vastaajista sanoo suoraan, että ikäsyrjintä on it-alan riesa, joka vaivaa paitsi uusien työntekijöiden palkkaamisessa myös jo töissä olevien uralla etenemisessä.

Mainettaan paremmat it-gorillat

It-alan jättiyrityksiä syytetään usein kaikesta pahasta maan ja taivaan välillä.

Totta onkin, että esimerkiksi Google joutui taannoin maksamaan 11 miljoonaa dollaria hävitessään oikeusjutun, jossa parisataa yli 40-vuotiasta työpaikan hakijaa väitti joutuneensa syrjinnän kohteeksi it-suunnittelijoiden paikkoja täytettäessä.

Asiantuntijoiden mielestä Amazonin, Facebookin ja Googlen kaltaiset it-gorillat ovat kuitenkin värväyksessään ja henkilöstöpolitiikassaan paljon avoimempia kuin monet pienemmät yritykset. Erityisesti tämä koskee teknoalan startup-yrityksiä.

Sininen liekki palaa it-untuvikoissa

Eksperttien ajatus on sellainen, että untuvikkoyhtiöt tarvitsevat nuoria ja innokkaita it-osaajia, jotka puskevat töitä tunteja laskematta vaikka kellon ympäri.

"Startupeissa kaikki polttavat kynttiläänsä molemmista päistä osakeoptioiden ja muiden etujen kuvat silmissä kiiluen. Näissä työyhteisöissä puhutaankin väestä, joka palaa sinisellä liekillä", Visierin Weissbeck sanoo.

Hänen mielestään on aivan ymmärrettävää, etteivät perheelliset työntekijät kaikkine muine sitoumuksineen kykene kilpailemaan tällaisten parikymppisten sinisenä liekehtivien porukoiden kanssa.

Asia selkiytyy viimeistään Stack Overflow´n viime vuonna sadalle tuhannelle ohjelmistokehittäjälle tekemästä 2018 Developer -kyselystä. Vastaajista 71 prosentilla ei ollut lapsia ja enemmän kuin kolme neljästä kehittäjästä oli alle 35-vuotiaita.

Diginatiivi nuoriso jyrää työelämässä

Yksi syy nuorten palkkaukseen johtuu ilman muuta heidän taidoistaan. Alle 35-vuotiaat ovat syntyneet digitaaliseen maailmaan ja he ovat kasvaneet aikuisiksi mobiilisovellusten parissa - tai älyluurit ja kuulokkeet korvillaan, kuten joku voisi sanoa.

"Teknoala muuttuu niin nopeasti, että vaikkapa viisi vuotta sitten hankittu ohjelmisto-osaaminen voi olla jo eilisen teknologiaa. Mobiili- ja nettibisnesten yrityksissä tämä tiedetään hyvin", Weisbeck sanoo.

Kyse on myös yrityskulttuurista. Kun pomot ovat yhä nuorempia, heidän voi olla vaikea toimia kaksi kertaa vanhempien alaisten kanssa, Orchard Jobsin Martin huomauttaa.

Yritysviestinnän työkaluja kehittävän Parker Softwaren toimitusjohtaja Howard Williams muistuttaa siitä, että uusien taitojen oppiminen ei ole helppoa vanhemmalle väelle.

"Esimerkiksi ohjelmistokehitys on siinä mielessä tasa-arvoista, että se vaatii kaikilta oma-aloitteisuutta ja itsenäistä opiskelua, usein vapaa-ajalla. Vanhemman väen pitää päivittää taitojaan, muuten ne ruostuvat", Williams sanoo.

Monimuotoisuus on voimavara

Ikäsyrjinnän yksi turhauttavimmista pulmista on se, että nuorten suosiminen ajaa it-alalta väkeä, jolla olisi vielä paljon annettavaa työnantajilleen. Tämän myöntävät myös rekrytoijat, joiden mielestä teknoyritykset ampuvat itseään jalkaan hukatessaan henkilöitä, joilla on kenties vuosikymmenten kokemus alalta ja sen mukaiset kyvyt ratkaista ongelmia.

"Vanhempi väki on oppinut usein kantapään kautta vaikkapa sen, millaiset ratkaisut eivät ainakaan toimi. Heillä saattaa olla nuoria vastuuntuntoisempi ote ja asenne töihin siksi, että oman nuoruutensa aikoina nämä työntekijät ovat nähneet, millaisia seurauksia huolettomilla virheillä voi olla", Howard Williams pohtii ikäluokkien välisiä eroja.

Kuten ITPro kirjoittaa, it-väen monimuotoisuudessa kyse on lopultakin siitä, arvostavatko henkilöstöä palkkaavat johtajat enemmän nuoruuden intoa ja halua näyttää kyntensä vai maailmaa jo enemmän nähneiden henkilöiden kokemusta tiukoista paikoista.