Digitalisaation aikakaudella faktan erottaminen fiktiosta näyttää olevan monelle yhä vaikeampaa, TechRepublic kirjoittaa. Vanhat uskomukset, kuten se että maapallo on litteä, korvautuvat vain uusilla harhoilla. Teknologia etenee, mutta ihminen pysyy samana - harhakäsityksineen kaikkineen.
Tämä käy hyvin ilmi tuoreesta kyselystä, jossa otettiin selvää yhdysvaltalaisten teknologiaan liittyvistä uskomuksista. Aika moni jenkki arvelee, että 5g levittää sairauksia tai että satelliitit estävät tähtien taivastelun.
Tuhannelle tuntemattomana vastanneelle amerikkalaiselle tehdyssä kyselyssä HighSpeedInternet.com halusi ensin selvittää väestön väärät luulot, jotta ne olisi helpompaa oikaista.
5g on salaliittoteorioiden äiti
Epäluulo uusimman sukupolven mobiiliteknologiaa kohtaan hallitsee lähes taikauskoa muistuttavalla tavalla ihmisten vääriä käsityksiä teknologiasta. Tämä on nähty 5g-tukiasemia vastaan tehdyissä tuhopoltoissa ja pommi-iskuissa, jotka ovat levinneet Amerikoista muuallekin maailmaan.
Tukiasemien kaltoin kohtelu on saanut lisäpontta koronakurimuksesta. Ensinnäkin joka neljäs jenkki arvelee, että 5g:n korkeaksi epäilty taustasäteily sairastuttaa ihmisiä. Eli kääntäen, lukemattomista viranomaisselvityksistä huolimatta vain kolme kansalaista neljästä luottaa siihen, että uudet matkapuhelimet ja tukiasemat eivät aiheuta terveysriskejä.
Siispä pandemian aikoina on ollut yhä helpompaa uskoa kaikenlaisiin mobiiliteknologiaan liittyviin salaliittoteorioihin kuten siihen, että koronavirus leviää 5g-tukiasemien välityksellä. Ei kun polttopullot ja pesäpallomailat esiin.
Tuoreimman sukupolven mobiiliteknologiaan liittyy sellainenkin ja sinänsä kiinnostava yleinen käsitys, jonka mukaan 86 prosenttia ihmisistä luulee 5g:n korvaavan 4g:n. Se ei tule tapahtumaan, vaan tarkasti ottaen uudet teknologiat rakennetaan neljännen sukupolven verkkojen päälle, HighSpeedInternetin väki tarkentaa.
Sitkeänä elää myös jättioperaattori AT&T:n markkinointikikkailusta alkanut väärä informaatio, jonka mukaan 5ge on yhtä kuin 5g. Näin luulee 17 prosenttia amerikkalaisista vielä senkin jälkeen, kun AT&T:n viskaalit ovat naamat punaisina selvittäneet, että yhtiön lanseeraama 5ge tarkoittaa lähinnä päivitettyä 4g lte-ratkaisua, kuten CNET asian oikaisee.
Satelliitit aiheuttavat höpöhöpö-puheita
Myytit eivät jää pelkästään maan pinnalle, vaan väärät opinkappaleet elävät ja voivat hyvin myös avaruudessa. Esimerkiksi kelpaavat matalien kiertoratojen leo (low-earth orbit) -satelliitit, joiden käyttöön otossa on meneillään suoranainen ryntäys maapallon viimeiselle rajaseudulle.
Viime vuosikymmeninä lähiavaruus on lähes tulkoon ruuhkautunut erilaisista tekeleistä, joiden koko vaihtelee kansainvälisestä ISS-avaruusasemasta hyvinkin kompakteihin pikkuluotaimiin. Kun leo-satelliitit lähivuosina alkavat välittää nopeaa nettiliikennettä, on myös taivaankannen kenttä valmiiksi pedattu väärille uskomuksille.
Karkeasti joka kolmas amerikkalainen syyttää leo-satelliitteja siitä, että näiden heijastukset pilaavat tähtitaivaan näkymät niitä ihastelevilta. Avaruusyhtiö Spaxe X:n Starlink -satelliitit kelpaavat hyvin syntipukeiksi näin uskoville.
Maan pinnalta heijastuva valosaaste on asia erikseen. Leo-satelliittien heijastusmyyteissä on sen verran mukana totuuden siementä, että heijastukset vaikeuttavat tähtitieteilijöiden töitä. Astronomit ja tutkijat sikseen, mutta totuus on se, että normikansalaisten tähtitaivaan näkymiin satelliitit eivät vaikuta.
Joskus myyttien syntyyn vaikuttavat myös julkisuuden henkilöt ja mielipidejohtajat. Ajatustakin nopeampana twiittaajana tunnettu Space X:n toimitusjohtaja Elon Musk ilmoitti keväällä julkisesti, että yhtiö harkitsee tulevissa satelliiteissaan jonkinlaisia "himmennyslaitteita", joilla heijastuksia eliminoidaan.
Monen on varmasti helppo uskoa asioista aina herkästi innostuvan Muskin sinänsä järkeenkäypään ja ainakin riittävän hämärältä kuulostavaan kannanottoon.