Yhdysvalloissa kaupunkien käytössä on yhä paljon 40 vuotta sitten koodattuja it-järjestelmiä. Järjestelmävelasta eroon pyristeleminen on monilla paikkakunnilla edessä. Vanhojen järjestelmien ylläpitäminen maksaa maltaita ja niissä käytettyihin vanhoihin tekniikoihin erikoistuneiden osaajien löytäminen alkaa olla haastavaa, Bloomberg kirjoittaa.

San Franciscossa verotuksen hoitamiseen käytetään cobolilla kirjoitettua ohjelmistoa, jonka alkuruudussa IBM kertoo julkaisuvuodeksi 1980. Niin modernia keksintöä kuin hiirtä ei tässä järjestelmässä voi käyttää navigoimiseen.

Haut kestävät pitkään ja monen asian tekeminen vaatii paljon manuaalista työtä. Yhdessä vaiheessa kiinteistöverotuksen osalta järjestelmään tehdyissä kirjauksissa jäätiin laahaamaan kolme vuotta jälkijunassa. Osoitteen lisäämiseen menee aikaa monien valikoiden kautta tietoja valitessa. Niitä ei näe kerralla samassa näkymässä. Ja katunumerossa on pakko olla neljä numeroa: jos ei ole, lisätään alkuun turhia nollia it-järjestelmän mieliksi.

Uuden järjestelmän rakentamiselle on neljän vuoden kädenväännöllä saatu budjettiin merkittyä 36 miljoonaa dollaria. Suunnitteluperiaatteista päätetään kesään mennessä.

It-yrityksille julkishallinnon harmaista hiuksista on tullut mahdollisuus myydä osaamistaan. Salesforce.com esimerkiksi on panostanut julkishallinnon asiakkaiden palvelemiseen aiempaa enemmän viimeisen viiden vuoden aikana.

Minnesota käytti vuosikymmenen ja noin 100 miljoonaa dollaria ajoneuvorekisterin uusimiseen. Vuonna 2017 todettiin, että järjestelmä on niin buginen, että kuvernöörin piti anoa 16 miljoonan lisärahoitus reikien korjaamiseen.

Vuosikymmeniä vanhoja järjestelmävanhuksia on tietenkin monin paikoin käytössä Suomessakin.

Lähde: Tivi