The Guardian kertoo, että kun koronakriisi iski, monet australialaiset uutissivustot heittivät lusikan nurkkaan tai leikkasivat reippaasti työvoimaansa. Selvitäkseen takaiskusta Australia kehitti käytössäännöt, joka pitäisi kilpailukentän tasaisena kriisin aikana.

Yksi ehdotetuista säännöistä on mainostulojen jakaminen. The Registerin mukaan Australian kilpailuviranomainen ACCC pitää haitallisena, että digijätit kuten Facebook ja Google pystyvät niin tehokkaasti kilpailemaan median kanssa mainostilasta. Mainostulojen ehtyessä median kyky välittää uutisia ja tietoa kansalle heikkenee.

ACCC:n mielestä olisikin vain reilua, että Facebook ja Google jakaisivat osan mainostuloistaan australialaisille uutislähteille, sillä niiden kauttahan esitetään ja jaetaan merkittävästi uutissisältöä.

Facebook kannattaa yhteisten pelisääntöjen laatimista, mutta somejätin mielestä kahden amerikkalaisen yhtiön yksilöinti maksumiehiksi ei ole kohtuullista. Facebook kieltäytyikin kunniasta, ja kätki sanojensa taakse vakavan uhkauksen.

”[…] Uutissisältö on helposti korvattavissa muulla sisällöllä, eikä uutisista ole merkittävää pitkäaikaista arvoa liiketoiminnallemme”, Facebook vastasi.

”Mikäli Australian Facebookissa ei olisi uutissisältöä lainkaan, olemme varmoja, että sen merkitys Facebookin toimintaan ja liikevaihtoon Australiassa ei olisi merkittävä.”

The Registerin mukaan Facebook on kuitenkin valmis neuvottelemaan muun muassa keräämänsä datan jakamisesta medialle, jotta nämä pysyisivät paremmin kärryillä siitä, mitkä tekijät vaikuttavat uutisten näkyvyyteen.