Huijatuksi tulleet käyttäjät ovat luulleet hinta-arviopalvelua ilmaiseksi, koska hinnasta tai maksamisesta ei ole mainittu mitään, Kilpailu- ja kuluttajavirasto kertoo tiedotteessa.

Useimmissa tapauksissa käyttäjä on törmännyt sosiaalisessa mediassa kuten Facebookissa mainokseen, joka houkuttelee syöttämään auton rekisterinumeron ja sähköpostiosoitteen. Käyttäjä luulee tilaavansa mainoksen kautta ilmaisen hinta-arvion autostaan, mutta samalla sähköpostiin ilmestyykin lasku.

Useassa tapauksessa hinta-arvion tilaaja on alaikäinen. Joissakin tapauksissa kuluttajat ovat kertoneet, etteivät ole edes vierailleet yrityksen sivuilla.

Ongelmia on aiheuttanut erityisesti hintaapua.fi -sivusto. Palvelun taustalla on virolainen Infostar OÜ, joka veloittaa hinta-arviopalvelusta 150 euroa. Kuluttaja-asiamiehen havaintojen mukaan yrityksen verkkosivuilla ilmoitetaan tällä hetkellä hinta.

”Autonarviopalvelut ovat aiheuttaneet harmia ja työllistäneet kuluttajaviranomaisia monissa maissa jo usean vuoden ajan. Uusia toimijoita tulee jatkuvasti, eikä ongelmia ole pystytty vielä kitkemään kokonaan”, sanoo johtaja Miina Ojajärvi Kilpailu- ja kuluttajavirastosta.

Tivi uutisoi jo vuonna 2013 vastaavanlaisista sivustoista. Silloin varoitettiin autonarvio.com, autonhinta.net ja autojenhinnat.net -verkkosivustoista.

”Kuluttajan kannattaa aina tutkia tilaussivustoa tarkoin, ennen kuin syöttää sille henkilö- tai maksutietojaan, sillä pääsääntöisesti verkossa tarjottavat palvelut ovat maksullisia”, Ojajärvi neuvoo.

Jos käyttäjä kuitenkin syystä tai toisesta vastaanottaa aiheettoman laskun tai alaikäisen tekemän tilauksen, kannattaa yritykselle tehdä kirjaimellinen reklamaatio. Reklamaatio kannattaa tehdä mieluiten sähköpostitse, jotta siitä jää kopio, virastosta kerrotaan.

Jos yritys jatkaa laskutusta tai siirtää sen perittäväksi, kannattaa ottaa välittömästi yhteys kuluttajaneuvontaan.