Kasvojentunnistuksen yleistyessä mobiilisovelluksissa ja julkisissa tiloissa sukupuolen oikeasta tunnistamisesta tulee yhä tärkeämpää. Tämä on erityisen tärkeää myös siksi, että tietoisuus muunsukupuolisten ihmisten oikeuksista on kasvussa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa useassa osavaltiossa voi merkitä ajokorttiinsa sukupuoleksi ”X”.

CNN:n erikoisartikkelissa haastatellaan asiaan perehtyneitä tutkijoita ja yritysten edustajia, joille tekoälyn perusteella määritetty binäärinen sukupuoli aiheuttaa päänvaivaa. Erityisesti kulunvalvonnassa käytetty kasvojentunnistus voi evätä muunsukupuolisilta pääsyn virheellisen kasvojentunnistuksen perusteella. Esimerkiksi transsukupuolisen pääsy vain miehille tai naisille tarkoitettuihin tiloihin, kuten hostellien dormihuoneisiin, julkisiin vessoihin tai vain naisille tarkoitetuille kuntosaleille voi vaikeutua tulevaisuudessa.

Yhtenä ongelmana kasvojentunnistuksen kehityksessä muunsukupuolisia varten on myös raha. Sukupuolivähemmistön koko on loppujen lopuksi pieni verrattuna koko populaatioon. Esimerkiksi Yhdysvalloissa transsukupuolisiksi itsensä luokittelee 1,4 miljoonaa aikuista eli 0,6 prosenttia väestöstä. Vähemmistön pienen koon takia algoritmille syötettävän treenidatan saatavuus on hankalaa ja lopulta datan haaliminen aiheuttaa kehittäjille lisäkustannuksia.

Suurin osa kasvojentunnistussovelluksista käsittää vain kaksi sukupuolta, miehen ja naisen. Nykyiset kasvojentunnistusalgoritmit toimivat parhaiten 25-35-vuotiaiden kohdalla, mutta tätä vanhemmat tai nuoremmat ihmiset ovat vaikeampia luokitella. Tekoälyn on usein vaikeaa tunnistaa esimerkiksi teini-ikäisen sukupuoli. Myös lyhythiuksiset naiset aiheuttavat edelleen vaikeuksia. Vaikeuksia on erityisesti transmiehillä, jotka kasvojentunnistusalgoritmit toteavat miehiksi keskimäärin vain 70,5 prosentin tarkkuudella.

Teknologiayritykset eivät ole juuri sukupuoliongelmasta puhuneet eikä suuria yhtiöitä tavoitettu kommentoimaan asiaa myöskään CNN:n artikkeliin. CNN:n haastattelemien lähteiden huolena on, että vanhanaikaiset sukupuolikäsitykset siirtyvät ikään kuin vahingossa ja huomaamatta myös tekoälyyn, sillä teknologiayrityksissä ihmisten moninaisuutta ei osata tunnistaa. Valtaosa kehittäjätiimeistä kun koostuu edelleen valkoihoisista miehistä.