Sähkökäyttöinen prototyyppi kykenee nousemaan ja laskeutumaan pystysuoraan. Ilmeisesti nyt testattiin myös autonomista lentämistä, eli laitetta lensi itsenäisesti.

Tilauspohjaisen henkilöliikenteeseen soveltuvia autonomisia lentokoneita kehittää Boeingin ohella muun muassa Uber sekä Googlen perustaja Larry Pagen rahoittama startup-yritys, TechXplore-sivusto kertoo.

Boeingin autonomista ilmaliikennettä kehittävä NeXt-hanke käyttää Aurora Flight Sciences -tytäryhtiötä prototyypin suunnittelussa ja tuotekehityksessä.

Hanke on vuodessa edennyt konseptitasolta lentävään prototyyppiin. Autonomisesti toimivan lentävän taksin käyttösäteeksi on suunniteltu 80 kilometriä.

Yhdeksän metriä pitkä ja kahdeksan ja puoli leveä lentolaite yhdistää propulsion ja siipijärjestelmän niin että se kykenee nousemaan ja etenemään helikopterin lailla.

Auroran toimitusjohtaja John Langford sanoo itseohjautuvuuden tekevän lentotaksista vallankumouksellisen.

"Luotettava autonomia mahdollistaa hiljaisen, puhtaan ja turvallisen lentoliikenteen kaupunkialueilla."

Boeing kertoo myös kehittävänsä miehittämätöntä sähköistä rahtilennokkia, joka kykenee kuljettamaan jopa 225 kilon hyötykuorman. Lennokin koelento-ohjelma sisätiloissa saatiin valmiiksi viime vuonna. Ulkoilmassa sitä testataan tämän vuoden aikana.

Lähde: Kauppalehti