Kia Motorsin yhdysvaltalainen tytäryhtiö Kia Motors America on joutunut nettikiristäjien uhriksi, kirjoittaa Bleeping Computer. Hakkerijoukko DoppelPayemer vaatii peräti 20 miljoonan dollarin lunnaita, jotta se suostuisi palauttamaan kaappaamansa datan vuotamatta sitä nettiin.

Aiemmin tällä viikolla Kia Motors America kärsi laajasta it-katkoksesta, joka vaikutti muun muassa yhtiön nettisivuihin, puhelinpalveluihin sekä maksujärjestelmiin. Eräs asiakas kertoo jääneensä ilman palvelua ja saaneensa perusteluksi sen, että kiristyshaittaohjelma estää Kian työntekijöitä käyttämästä tietokoneitaan.

Kian mukaan kyse on ”venyneestä järjestelmäkatkoksesta”, joka pyritään korjaamaan pikimmiten – huhut kiristyshyökkäyksestä yhtiö puolestaan kiistää.

”Olemme tietoisia verkossa kiertävistä huhuista, joiden mukaan Kia olisi joutunut kiristyshyökkäyksen kohteeksi. Tähän mennessä ei ole kuitenkaan tullut esiin todisteita siitä, että kiristyshaittaohjelma olisi iskenyt Kiaan tai Kian dataan”, yhtiö viestitti Bleeping Computerille.

Toisenlaista tarinaa kertoo kuitenkin DoppelPaymer-hakkerijoukon kirjoittama lunnasvaatimus, jonka Bleeping Computer on saanut käsiinsä. Vaatimukset on suunnattu Hyundaille eli Kian emoyhtiölle.

DoppelPaymer väittää varastaneensa ”valtavan määrän” dataa ja uhkaa julkistaa tietonsa 2–3 viikon kuluessa, mikäli Kia ei suostu neuvottelemaan heidän kanssaan. Lunnasvaatimus on 404 bitcoinia eli nykykurssilla noin 20 miljoonaa dollaria. Jos maksamista vitkutellaan yli 10 päivää, nousee vaadittu lunnassumma 30 miljoonaan.