Arvovaltainen autopomo Carlos Tavares maalaa synkkää kuvaa hybridi-voimalinjojen tulevaisuudesta. Stellantiksen pääjohtaja pitää selvänä, että poltto- ja sähkömoottoreiden yhdistelmä tulee lopulta katoamaan automaailman kartalta.

Kuluvan vuoden tammikuussa FiatChryslerin ja PSA:n perustalle synnytetty yhtiö valmistaa kaikkiaan neljäätoista eri automerkkiä eri puolilla maailmaa. Niihin kuuluvat Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Citroën, Dodge, DS, Fiat, Jeep, Lancia, Maserati, Opel, Peugeot, Ram ja Vauxhall.

Yhtiön päämarkkina-alueisiin kuuluvat muun muassa Ranska, Saksa, Italia ja Yhdysvallat. Tavares kertoo olevansa täysin tietoinen, että joillakin markkina-alueilla suunnitellaan polttomoottoreiden kieltämistä jollakin aikavälillä kokonaan.

Tämän vuoksi hän pitää sähköistämistä elämän ja kuoleman kysymyksenä.

”Suuntaamme täyttä häkää kohti täyssähköisiä ajoneuvoja sillä uskomme, että kysyntä kääntyy nopeassa tahdissa pelkällä sähköllä käyvien ajoneuvojen suuntaan. Me emme tule tarrautumaan hybrideihin tai ladattaviin hybrideihin”, hän jatkoi.

Tavares halusi tehdä tiettäväksi, että Stellantis tulee noudattamaan ympäristöviranomaisten asettamia päästörajoituksia ”päivästä yksi lukien”. Yhtiön tavoitteena on päästömääräysten saavuttaminen vuoteen 2025 mennessä.

Kuluvan vuoden aikana Stellantis tulee esittelemään peräti kymmenen uutta sähköistettyä automallia. Joukossa on täyssähkömallien ohella myös ladattavia hybridejä.

Autonvalmistajalla on kuitenkin pullat kohtuullisen hyvin sähköuunissa. Stellantis voi esitellä jo kaksi pelkästään täyssähköautoille tarkoitettua pohjalevyä.

Tavareksen mukaan suurin haaste on tällä hetkellä riittävän toimintamatkan turvaaminen.

”Vaadin suunnittelijoiltamme nyt todella paljon. Teemme valtavasti töitä sähkömoottoreiden energiantallennuksen ja energiatehokkuuden sekä vaihteistojen ja aerodynamiikan kanssa.”