Sähköiset ihot osaavat jo tunnistaa kosketuksen, mutta esimerkiksi palamisen tunnistaminen on osoittautunut vaikeammaksi. Proteeseihin ja roboteille ihmisen ihoa muistuttavaa ihoa kehittävät hankkeet yrittävät ratkaista nyt kipuaistimusten ongelmaa.

Australian Melbournessa RMIT-yliopiston tutkijaryhmä on onnistunut kehittämään keinoihoon kyvyn huomata lähes välittömästi niin suuret lämpötilan tai paineen muutokset, että ne saisivat ihmisen kiljumaan kivusta.

SciTechDaily kertoo, että prototyyppi ihosta on sisältää erittäin ohutta elektroniikkaa, joka koostuu venyvistä pii- ja oksidirakenteista, lämpötilaan ja paineeseen reagoivasta päällysteestä ja aivosoluja muistuttavista muistisoluista.

Laboratoriossa kehitetty koepala ei ole vielä lähelläkään myyntivalmista tuotetta. Käyttöä keinoiholle olisi esimerkiksi käsiproteesissa, joka osaisi paremmin pitää itsensä ja käyttäjänsä turvassa vaarallisissa tilanteissa.

Myös roboteille keinoihosta olisi hyötyä: ihmiset suhtautuisivat robotteihin ymmärtäväisemmin, kun niillä näyttäisi olevan samanlaisia heikkouksia kuin ihmisilläkin ja ne reagoisivat samalla tavalla ympäristöön. Robotti voisi myös oppia samalla tavalla uusia liikkeitä kuin ihminen eli kipua välttämällä.

RMIT University