Maailman ensimmäisenä pidetty hakkeritila sijaitsee Berliinissä ja näyttää scifi-elokuvan baarilta. Mikrobitti sai kunnian vierailla myös alemmassa kerroksessa, joka on tarkoitettu ainoastaan jäsenille.

Berliinin ilta on hämärtymässä yöksi, kun lähdemme etsimään reittiä C-baseen. Paikallisten hakkerien kantapaikka sijaitsee Spree-joen rannalla, ja sinne päästäkseen on kuljettava epämääräistä reittiä sekalaisten takapihojen kautta.

Alamme jo epäillä olevamme eksyksissä, kun vastaan tulee piha, jossa on menossa grillibileet. Tämä on oikea osoite!

C-baseen mennään sisään avaruusaluksen käytävän näköisen putken kautta. Seinässä meitä tervehtii tunnistuslaite, joka skannaa kätemme ja kertoo, olemmeko ihmisiä vai alieneita.

Sisäpuolella avautuu baaritila, johon luo kotoisuutta takkatulta imitoiva suuripikselinen näyttö. Baarin listalla näyttää olevan oluita ja mate-juomia, jotka ovat yleistyneet suomalaistenkin hipstereiden suosikiksi juuri Berliinistä. Tiskin takana olevat baarimikot eivät saa palkkaa: he kuuluvat baaria ja koko tilaa pyörittävään yhdistykseen.

Aukioloaikoja ei ole: ovet ovat auki, kun joku avaimen omistavista jäsenistä on paikalla. Yläkertaan voi tulla kuka vain, mutta alas johtavien rappusten luona lukee, että sinne on pääsy vain jäsenillä.

Grillin äärelle on kokoontunut hakkereita eri maista. Heillä ovat menossa viikonlopun kestäneen kansainvälisen tapaamisen loppujuhlallisuudet.

Muukalaisvieraat

Myös musaa. Excds esittelee levytysstudiossa musiikkiaan. Pöydällä on hakkeroitu lasten kosketinsoitin. Kuva: Suvi Korhonen

Tunnin odottelun jälkeen paikalle saapuu kaksi tutun näköistä ihmistä, jotka olen tavannut Chaos Communication Camp -leirillä. He esittäytyvät hakkerinimimerkeillään: ruotsalainen on Excds ja saksalainen on Nerdbeere.

He kertovat tilan tarinan. 100 000 vuotta tulevaisuudessa c-kirjaimen muotoinen avaruusalus yritti warppihyppyä, mutta joutuikin ajassa taaksepäin ja törmäsi maahan. Berliinin maamerkki, Aleksanderplatzin torni on itse asiassa avaruusaluksen keskikohta ja sen antenni.

60-luvulla aluksen häiveteknologia vikaantui, ja siitä lähtien antenni ja muukin alus on ollut maan ihmisten löydettävissä. Nyt avaruusalusta kunnostetaan, jotta se pääsisi nousemaan ilmaan ja jatkamaan matkaansa galaksista toiseen.

Toinen versio syntytarinasta on, että C-base sai alkunsa vuonna 1995, kun nörttiporukan kommuuni alkoi sisustaa pelihuonettaan Alienin ja muiden scifi-elokuvien tyyliin. Yhdistys on sittemmin muuttanut kahdesti. Nykyiseen paikkaansa se muutti 2003. Yhdistys omistaa tilan talosta, jossa on teatteri- ja tanssikouluja ja muita kulttuuriin liittyviä toimijoita.

Excds on muuttanut Berliiniin Ruotsista. It-alalla työskentelevää muusikkoa viehätti kaupungin musiikkikulttuuri, mutta C-base on syy, miksi hän ei halua koskaan muuttaa enää muualle.

Excds lupaa esitellä meille alakerran. Oppaamme painaa nappia ja soittaa alien-hälytyksen: tilaan on tulossa vierailijoita. Paikalla olevat ihmiset ovat yksityisyydestään ja tietoturvastaan valveutuneita, joten heitä ei saa kuvata ilman lupaa.

Osa jäsenistä kuuluu myös toiseen saksalaiseen hakkeriyhdistykseen, tietoturvakonferenssistaan tunnetuun Chaos Communication Clubiin. Myös CCC:llä on tilat Berliinissä, mutta kyse on toimistotiloista, joissa ei ole paljon kuvattavaa.

Meitä alieneita pidetään silmällä, kun kysyn lupaa ottaa kuvan rappusista. Kierreportaissa on valo, joka vaihtuu, kun rappusta koskettaa.

Avaruusaluksen sisällä

Alakerta on yläkertaa sokkeloisempi, ja siellä on useita erilaisia verstaita muun muassa puutöitä, kolvaamista ja musiikin tekemistä varten. Excds kertoo, että tilaa on yhteensä 720 neliömetriä. Tunnelma on rauhallisempi kuin yläkerrassa. Jäsenet pelaavat pokeria pelimerkeistä luolamaisessa huoneessa, jonka matala katto on liimattu täyteen tietokoneen osia.

”Pääasiassa luen kirjoja ja juon olutta täällä”, Excds sanoo kirjastonurkkauksen kohdalla. Lopuksi hän esittelee suosikkipaikkansa, pienen äänitysstudion, ja soittaa tietokoneelta tekemäänsä elektronista musiikkia. Absent Friends -kappale löytyy Soundcloudista hänen nimimerkillään.

Circuit bending tarkoittaa laitteiden hakkeroimista. Excds näyttää lasten kosketinsoitinlelua, johon on tuunattu hakkerimoodi ja lisätty audioliitin sisään- ja ulostulevalle äänelle. Tässä tilassa laitteen oskilloskooppia voi säätää niin, että äänen taajuus muuttuu oudoksi vonkunaksi. Sammakon kurnutusta matkiva ääniefekti venyy matalammaksi ja pidemmäksi ääneksi.

Avaruusalusta kunnostetaan eli C-basea sisustetaan vapaaehtoisvoimin. Kukin jäsen saa tehdä tilaan muutoksia oman makunsa mukaan. Muiden tekemistä huonoista muutoksista voi valittaa yhdistyksen kokouksissa. Niitä järjestetään kaksi kertaa kuussa, ja poistoehdotuksista äänestetään yhdessä.

Hyviin ideoihin lähdetään mukaan

Oppainani C-basessa toimivat myös suomalaiset Susanna Huhtanen ja Henri Bergius. He ovat muuttaneet Berliiniin ja osallistuvat aktiivisesti yhdistyksen toimintaan. Päivätyönään molemmat ovat it-alalla: Bergiuksella on oma ohjelmistoyritys Flowhub ja Huhtanen työskentelee mobiilikoodarina.

Baarin nurkkapöydässä palaa sinisiä ledivaloja lasin alla. Huhtanen ja Bergius osallistuivat Ingress-pöydän rakentamiseen. Pokemon Gota edeltäneessä Ingress-pelissä kaksi joukuetta valtaa oman joukkueen haltuun patsaita ja rakennuksia, jotka on merkitty peliin. Pöydän ledit näyttävät C-basen lähialueen pelikohteista, kumman joukkueen hallussa ne ovat.

”Jos baarissa alkaa soida Abba, niin pöytä joutuu discomoodiin”, Huhtanen virnistää. Diskomoodissa pöydän valot alkavat vilkkua musiikin tahtiin.

Pelipöydän laidoissa on kahdeksan usb-pistoketta, jotta pelaajat voivat ladata puhelimiaan. Pöytä valmistui reilussa neljässä päivässä, kun tekemässä oli 15 innostunutta ihmistä.

Takkatulta matkiva näyttö on myös yksi jäsenten yhteisprojekteista. Se on rakennettu tyhjistä mate-pulloista ja koreista. Kuhunkin pulloon on laitettu ledi, ja pullot on kääritty folioon. Näytöllä voi esittää videoita tai pelata matopeliä. Systeemin koodi on tietenkin avointa ja julkaistu GitHubissa.

Myös osa verstaiden työkaluista on tehty joukkovoimalla. Huhtanen sai innostettua muut tekemään kanssaan tyhjiömuovauspöydän, jonka avulla polystyreenimuovista voidaan luoda muotin mukaisia avaruusaluksen seinäpaneeleja.

”Idea oli pyörinyt keskusteluissa vuosikausia. Joku oli tehnyt piirrokset puolivalmiiksi”, Huhtanen selittää. Projekti kesti kolme kuukautta. Ingress-pöytäprojektin läpivieminen sai ihmiset luottamaan Huhtasen kykyihin organisoinnissa.

”Muut lähtevät mukaan hyviin ideoihin. Asema antaa projekteille rahaa, ja tietotaitoa saa ihmisiltä. Sitten pitää ohjata joukkovoimaa, että nyt mennään”, Huhtanen kuvailee hakkerien yhteisprojekteja.

Aktiiviset saksalaiset

Tapaamistila. C-basen yläkerrassa järjestetään seminaareja, keikkoja ja vapaaehtoisprojektien kokoontumisia. Kuva: Hannu Mäkärainen creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0

Berliinissä on säännöllisiä tapaamisia vaikka kuinka erikoisille tekniikkaskeneille, Bergius kertoo. Niin tiirikoinnin harrastajat kuin avoimen koodin hankkeet, Wikipedia-aktiivit ja Chaos Computer Club järjestävät omia tapaamisiaan nörttiaseman tiloissa. Baarissa on kuukausittain Hack and tell -tapahtumia, jossa hakkerit esittelevät aikaansaannoksiaan.

C-basen tiloissa on saanut alkunsa myös eri puolille Eurooppaa levinnyt Piraattipuolue-liike. C-base-yhdistys ei kuitenkaan enää halua, että sen tiloissa tehdään politiikkaa. Jäseniä yhdistää hakkeriaate, eivät puolueiden jäsenkirjat.

Yleishyödyllisillä yhdistyksillä on Saksassa enemmän vaikutusvaltaa kuin Suomessa. Ne voivat esimerkiksi myöntää oleskelulupia Saksaan. Vastaavasti jokainen hallituksen kokouspöytäkirja pitää lähettää sisäministeriölle.

Hallituksen kokousten lisäksi yhdistys järjestää Circle-nimellä toimivia epävirallisempia kokouksia, joissa jäsenet voivat kertoa ideoitaan ja huoliaan.

Huhtanen ja Bergius eivät ole hankkineet yhdistyksen avainta, koska sen omistaminen tekee jäsenestä paikan portsarin. Järjestyshäiriöitä sattuu toisinaan.

Hakkerien kesäleiri

Kesäleiri kerran neljässä vuodessa on mainio tapa tavata muiden maiden hakkereita. Chaos Communication Camp -tapahtuman järjestää CCC, mutta myös C-basen aktiivit osallistuvat monelta osin järjestelyihin. Sen lisäksi CCC järjestää joka vuosi joulukuussa Chaos Communication Congress -tapahtuman, jossa on tietoturvaan ja yksityisyysaiheisiin liittyviä luentoja ja työpajoja.

Chaos Communication Camp -tapahtuma kerää tuhansia hakkereita telttailemaan, kolvaamaan, koodaamaan ja juttelemaan toisista maista tulleille hakkereille. Huippuosaajan luennon jälkeen voi pulahtaa helteessä uimaan. Jos lapsena viihdyit sekä kesäleireillä että sisällä itseksesi koodaten, tämä tapahtuma on toiveidesi täyttymys.

Hakkerimobiili. Susanna Huhtanen kävi ajelulla suomalaisten hakkereiden radio-ohjattavalla panssaroidulla autolla Chaos Communication Camp -leirillä. Kuva: Suvi Korhonen

Vuoden 2015 leirillä myös suomalaisilla hakkeritiloilla oli oma paikkansa ja muutama hakkeriprojekti esiteltävänä. Pohjoismaiset hakkeritilat oli sijoitettu telttailualueelle vieri viereen.

Heitä vastapäätä telttaleirin pääkadun toisella puolella oli C-basen alue, jonne oli tuotu osa kerhotilan avaruusaluksen sisustuksesta. C-basen teltoissa oli kolvaustyöpiste, joukkomuonitukseen sopiva keittiö sekä kolikkopelilaite. Sillä pelattiin aasialaista My Little Pony -tappelupeliä, jota ei ole edes koskaan virallisesti julkaistu.

C-baselaiset olivat rakentaneet pelkästään leiriä varten nelimetrisen version Aleksanderplatzin tornista, jonka latvus oli pyörivä diskopallo.

Öisin leirialue kylpee värivalojen meressä ja tekno raikaa, kun leiri muuttuu bilealueeksi. Meininki hiljenee neljään aamuyöllä mennessä. Jotkut ovat ymmärrettävistä syistä valinneet yöpymispaikakseen läheisen hotellin telttailun sijasta.

Seuraavan kerran Chaos Communication Campiin voi osallistua kesällä 2019.

Juttu julkaistu Mikrobitin kesäkuun numerossa. Bitti on saatavilla sekä paperilehtenä että digiversiona.