Kuten Forbes kertoo, Avast on miljardien arvoinen tietoturvayritys, jonka tuotteisiin lukeutuu muun muassa ilmainen, satojen miljoonien ihmisten käyttämä ilmainen virustorjuntaohjelma Avast sekä nippu selaimiin liitettäviä tietoturvalisukkeita.

Avast on profiloitunut vannoutuneeksi vakoiluohjelmien ja -haitakkeiden vastustajaksi. Tästä huolimatta iso siivu Avastin liiketoiminnasta pyörii sen asiakkaiden verkkokäytöksen seuraamisessa: Forbesin mukaan yhtiö on kerännyt seurantadataa kiinnostuneille jo vuodesta 2013 alkaen ja myynyt sitä surutta eteenpäin.

Vastalauseena Avastin tavalle urkkia asiakkaidensa tekemisiä ovat sekä Opera että Mozilla -selaimet poistaneet saatavilta joitakin Avastin lisukkeita.

Avastin uusi toimitusjohtaja Ondrej Vlcek kuitenkin viittaa yksityisyyshuolille kintaalla. Vlcekin mukaan mitään tietoa ei nimittäin voida jäljittää yksittäiseen käyttäjään.

Vlcek sanoo, että Avastin selainlisukkeet keräävät käyttäjän selaindataa, mutta ennen kuin haalitut tiedot päätyvät Avastin palvelimille, datasta raakataan pois kaikki mikä voisi paljastaa käyttäjän henkilöllisyyden, kuten esimerkiksi Facebookin osoitekentässä olevat nimet.

Suodattamisesta vastaa Jumpshot, yritys josta Avast omistaa 65 prosenttia.

Tämän jälkeen tiedot myydään esimerkiksi mainostajille tai uusien tuotteiden menestymisestä kiinnostuneille sijoittajille.

Vlcek vakuuttaa, että tietoja ei voida mitenkään käyttää väärin.

”Emme missään tapauksessa salli mainostajille tai muillekaan ulkopuolisille tahoille pääsyä Avastiin tai mihinkään dataan, jonka avulla voitaisiin kohdistaa mitään toimia yksittäiseen henkilöön”, Vlcek sanoo.

Vlcekin mukaan Avastin liikevaihdosta noin viisi prosenttia saadaan asiakastietojen myynnistä. Yhtiön ilmoitetun liikevaihdon perusteella datanmyynnin osuus on noin 40 miljoonaa dollaria vuodessa.