Jo kauan sitten ennustettiin, että Linux haastaa Windowsin työpöytäkäyttöjärjestelmänä. Ennustuksen toteutumista odotellaan yhä, mutta innokkainkaan avoimen koodin kannattaja tuskin enää pidättelee hengitystään jännityksestä.

Avoimen koodin puolestapuhujana tunnettu Eric S Raymond lähestyy asiaa nyt toiselta kannalta, The Register kirjoittaa. Hän povaa, että ennen pitkää Windowsista tulee pelkkä emulaatiokerros Linuxille. Varsinainen käyttöjärjestelmä olisi siis Linux, Windows vain kuori, joka tekee mahdolliseksi Windows-sovellusten ajamisen Linuxissa.

Ennusteensa tueksi Raymond esittää blogissaan kolme havaintoa. Ensimmäinen näistä koskee Windowsin WSL-tekniikkaa (Windows Subsystem For Linux), jonka ansiosta Linux-koodia voi ajaa Windowsissa. Microsoft osallistuu Linux-ytimen kehitystyöhön WSL-toiminnan parantamiseksi.

Toinen merkki muutoksesta on Raymondin mielestä se, että Microsoft on tuomassa uuden Chromium-pohjaisen Edge-selaimensa nyt myös Linuxille. Olisi ollut varsin ennenkuulumatonta, jos vanhan johdon Microsoft olisi tarjonnut Internet Exploreria Linux-käyttäjille. Ehkä vielä ihmeellisempää olisi ollut, jos nämä olisivat sen omakseen ottaneet, mutta se on toinen juttu se.

Kolmas Raymondin esiin nostama seikka on kenties kaikkein lähinnä hänen esittämäänsä emulaatiokerros-ajatusta: Proton. Se on yhteensopivuuskerros, joka tekee mahdolliseksi Steam-pelipalvelun Windows-pelien pelaamisen Linux-ympäristössä.

Miksi Microsoft haluaisi luopua vanhasta rahamyllystään, Windowsista? Raymondin mielestä se olisi varsin loogista. Yhtiö on jo jonkin aikaa satsannut vahvasti pilvipalveluihin, nykyään vetojuhdan paikan Windowsilta on perinyt Azure.

Lopulta Microsoft kyllästyy käyttämään rahaa Windows-kehitykseen, ja sovelluskehittäjätkin sivuuttavat Windows-emulaatiokerroksen ryhtymällä kirjoittamaan suoraan Linux-alustalle, Raymond ennustaa: ”Silloin Linux viimein voittaa taistelun työpöytien herruudesta, ei korvaamalla Windowsin vaan sen kanssa rinta rinnan.”