Berliini ja Brandenburg valmistautuvat innolla Teslan Gigafactory 4:n tuloon tiluksilleen. Investoinnin suuruudeksi on ilmoitettu peräti neljä miljardia euroa, kun Kiinan gigafactory-tehtaaseen Tesla investoi kaksi miljardia euroa.

Bild am Sonntag -lehden mukaan Teslalle on luvissa 300 miljoonaa euroa EU-tukia tehdasta varten.

Tesla kertoi tehdasinvestoinnistaan Berliinin seudulle viime viikolla. Investointiuutinen herätti heti kiinnostavaa keskustelua ja myös irvileuat.

Elon Musk haluaa käynnistää tehtaan jo vuoden 2021 loppupuolella, mikä tekee hankkeesta saksalaisarvioiden mukaan yhden nopeimmista ellei nopeiten pystyyn pannun tehtaan Saksassa.

Rakentamisen pitäisi käynnistyä 2020 tammi-maaliskuussa, mutta nyt Saksassa arvuutellaan, miten ihmeessä lupaprosessi saadaan käytyä läpi näin nopeasti. Brandenburgin hallitus vaatii Teslalta perusteellisia lupaselvityksiä käsittelyn nopeuttamiseksi.

Varattu 300 hehtaarin alue Berliner Ring -tien varressa on kaavoitettu valmiiksi teollisuuskäyttöön, mutta alueelta pitäisi hakata myös mäntyjä. Tesla on luvannut istuttaa toisaalle kasvillisuutta kolminkertaisen määrän.

Ympäristöihmiset ovat jo huolissaan tonttimetsän lepakoista, mutta alueen mäntyjä moititaan huonolaatuisiksi. Luontojärjestöt arvostelevat Teslaa siitä, että yhtiö valmistaa luksusautoja, mutta joidenkin osuvien kommenttien mukaan Tesla voi saada kaiken anteeksi, jos se tajuaa alkaa tuottamaan myös hamppuolutta.

Ongelmia saattaa syntyä myös, jos joku tekee valituksen hankkeesta.

Tehtaalla on tarkoitus valmistaa Model Y -urheiluautoja, akkuja ja vaihteistoja. Tehdas valmistaa 100 000 Model Y -autoja vuodessa.

Tehdas tulee Brandenburgiin Grünheideen. Brandenburgin hallitus odottaa alkuvaiheessa 3 000 uutta työpaikkaa. Ajan myötä työpaikkoja tullee 8 000 ihmiselle.

Berliinin kaupunki on saamassa insinööri- ja suunnittelutoimiston.

Tagesspiegelin mukaan Saksaa odottaa pian toinenkin akkutehdasuutinen. Investointia uumoillaan Lausitziin Saksan ja Puolan rajaseudulle.