Bill Gates kertoi siitä, miten hän ymmärsi hyvän puheen pitämisen taidon. Aiemmin hän ei ole mielestään ollut erityisen hyvä puheenpitäjänä, mutta vuonna 2001 hän onnistui vahingossa pitämään aiempaa paremman puheen.

Puheen kuulijoina oli liikemies Warren Buffett yritysjohtajakavereineen Buffetin järjestämässä tilaisuudessa. Gates oli luopunut Microsoftin toimitusjohtajuudesta ja siirtynyt enemmän hyväntekeväisyystoiminnan pariin, vaikka oli yrityksen johtokunnassa yhä mukana. Buffett pyysi häntä kertomaan omasta kehityksestään keynote-puhujana.

Microsoft kävi siihen aikaan oikeustaistelua, jossa yritystä syytettiin pc-markkinoilla hallitsevan markkina-aseman väärinkäyttämisestä. Oikeudenkäyntiin liittyvien asioiden hoitamisen lomassa Gates ei ehtinyt kirjoittaa pitkään mietittyä kokonaista puhetta: hän joutui hoitamaan Microsoftin asioita puhelimessa myöhään yöhön saakka. Hän ehti kirjoittaa puhetta varten vain muutamia muistiinpanoja, mistä aikoisi puhua.

Puheen jälkeen Buffett kehui vuolaasti puheen olleen ällistyttävän hyvä. Gates tajusi kertoneensa intohimoisesti yksinkertaisen ja selkeän tarinan.

Inc.com kehuu Gatesin oivallusta: kuulijat eivät halua vain kuunnella listauksia faktoista vaan tuntea jotakin puhetta kuunnellessaan. Sivusto antaa seuraavat ohjeet hyvän puheen pitämiseen:

1. Aloita sanomasi isosta kuvasta

Mieti ensin se, mitä haluat sanoa: mikä on asia tai ideasi, jonka haluat yleisön ymmärtävän ja muistavan? Idean ei tarvitse olla maailmoja mullistava välttämättä, mutta tarvitset puhumisen arvoisen aiheen, vaikka se olisi vanha tunnettu fakta.

2. Maalaile tarinan kaari kevyin vedoin

Mitkä ovat tarinasi pääkohdat ja mikä sitoo ne toisiinsa? Ja olennaisesti: mitkä kolme tai neljä oivallusta matkan varrella ovat ankkurikohtia tarinassa? Puheesi saa niistä sekä emotionaalista että älyllistä kiinnostavuutta.

3. Täytä välit tiedolla ja näkemyksillä

Tässä on se kohta, jossa puheeseesi sopivat tiedot, jotka haluat välittää. Ne antavat uskottavuutta puheelle. Liialla faktojen tykittelemisellä kuulijat kyllästyvät. Jos asiatietoa taas on liian vähän, bisneskuulijoita ei kiinnosta puheesi ylipäätään.

4. Panosta aloitukseen ja lopetukseen

Käytä koko pitkän tarinasi paras tarina tai anekdootti puheen alussa. Se auttaa asettamaan sopivan tunnelman ja sillä saat kaikkien huomion puheellesi. Lopetus olisi hyvä tehdä tyylikkäästi koko tarinan läpi kulkeneesta pointista.